StoryEditor

Prevzatie Sibnefti schválené

18.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Predstavenstvo ruského štátneho plynárenského monopolu Gazprom schválilo prevzatie ropnej firmy Sibnefť za 13,1 miliardy USD. Informovala o tom spoločnosť vo svojom včerajšom vyhlásení. Po schválení spojenia vládou tak bola odstránená ďalšia veľká prekážka v spojení firiem, ktoré je najväčším v histórii Ruska.
Gazprom je najväčším svetovým producentom zemného plynu. Predseda spoločnosti Dmitrij Medvedev vo vyhlásení dodal, že Gazprom vďaka spojeniu zvýši svoju konkurencieschopnosť a bude môcť konkurovať svetovým velikánom na ropných trhoch, napísala agentúra Reuters.
Majoritným akcionárom Gazpromu s podielom nad 50 percent je štát, ktorý má aj najviac kresiel v predstavenstve. Vláda schválila spojenie minulý týždeň.
Gazprom súhlasil s kúpou majoritného 72-percentného podielu v Sibnefti od firmy Millhouse Capital, ktorá patrí miliardárovi a majiteľovi futbalového klubu Chelsea Romanovi Abramovičovi, minulý mesiac. Sibnefť je piatou najväčšou ropnou firmou v Rusku.
Dohoda výrazne posilní pozíciu Gazpromu v ropnom priemysle v súlade so snahami Kremľa získať späť štátny vplyv nad lukratívnym odvetvím. Kremeľ získal dohodou kontrolu nad tretinou ruskej ropnej ťažby. Gazprom sa vrátil pod kontrolu štátu v júni, keď v ňom vláda zvýšila svoj podiel nad 50 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:57