StoryEditor

Nádejné ropné bohatstvo v Afrike

28.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Africké ropné krajiny na juh od Sahary v dohľadnom čase zvýšia dodávky strategickej suroviny na dvojnásobok. Trvalý rast ceny ropy na medzinárodnom trhu vedie k ziskovosti jej ťažby aj z hlbších morí a väčších hĺbok či odľahlejších oblastí pevniny.

Africké ropné krajiny na juh od Sahary v dohľadnom čase zvýšia dodávky strategickej suroviny na dvojnásobok. Trvalý rast ceny ropy na medzinárodnom trhu vedie k ziskovosti jej ťažby aj z hlbších morí a väčších hĺbok či odľahlejších oblastí pevniny.
Podľa dostupných informácií má juh Afriky toľko zásob ropy, ako Európa vrátane Sibíri, takmer toľko, ako Latinská Amerika, či skoro dvojnásobok známych zásob Severnej Ameriky alebo ázijsko-tichomorského regiónu.
Spojené štáty pokrývajú ropou z Guinejského zálivu už 15 percent svojej dennej spotreby. Je to presne toľko, ako dovážajú zo Saudskej Arábie. Do roku 2015 má podiel dodávok ropy z Afriky na importe USA stúpnuť na 25 percent. Európske krajiny pokryjú ropou z Afriky na juh od Sahary sedem percent spotreby.
Druhou najväčšou ropnou krajinou v subsaharskej Afrike sa po Nigérii stáva Angola. Nigéria jej má v podzemí 30 miliárd barelov (barel = 159 litrov) a jej denná ťažba osciluje okolo 2,5 milióna barelov denne. V Angole dosiahli rezervy ropy 10 miliárd barelov a koncerny ChevronTexaco, ExxonMobil, Shell, Elf a iné investujú do prieskumu a sprístupňovania ropných polí ročne miliardy dolárov. V Angole onedlho dosiahne denná ťažba suroviny hranicu dvoch miliónov barelov.
Nigérijská vláda odhaduje, že v jej výsostných morských vodách sa do roku 2010 každý rok objavia ložiská ropy s kapacitou okolo troch miliárd barelov.
Ako informoval švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, ropné spoločnosti dosiahli úspechy aj v hľadaní ropy v Rovníkovej Guinei, ktorá dodáva denne 300 000 barelov a do desiatich rokov jej ťažbu zdvojnásobí. Geológovia ropných spoločností rovnaké výsledky očakávajú aj na Pobreží Slonoviny a v Ghane.
Medzi ropné krajiny sa už dávnejšie zaradil Sudán a aj vnútrozemský Čad s dennou ťažbou 70 000 barelov. Ropa sa na pobrežie Atlantiku dopravuje vyše 1 000 kilometrov dlhým ropovodom.
V Sudáne sa vlani priemerne ťažilo denne 343 000 barelov, tento rok to bude 500 000 barelov a na budúci rok sa predpokladá denná ťažba 750 000 barelov. V Sudáne dochádza k novým a novým objavom ropných polí. Kým v roku 2001 sa výdatnosť sprístupniteľných ropných polí odhadovala na 262 miliónov barelov, vlani sa zvýšila na 563 miliónov a ložiská ropy na severovýchode krajiny medzi Modrým Nílom a Červeným morom by mali skrývať až päť miliárd barelov ropy. Experti hľadajú ropu aj v Ugande, Kongu, Keni a Tanzánii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:44