StoryEditor

IT firmy sa presadzujú v arabskom svete

27.12.2005, 23:00
Spoločnosť GCWare Middle East, ktorá je spoločným podnikom trnavskej firmy YMS a pražskej spoločnosti GCWare, dokončila unikátne technické riešenie pre obyvateľov a návštevníkov Dubaja. Tí prostredníctvom mobilného telefónu budú získavať aktuálne správy o dopravnej situácií, navigačné a ďalšie služby.
Spoločnosť GCWare Middle East, ktorá je spoločným podnikom trnavskej firmy YMS a pražskej spoločnosti GCWare, dokončila unikátne technické riešenie pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta Spojených arabských emirátov Dubaja. Tí prostredníctvom mobilného telefónu budú získavať aktuálne správy o dopravnej situácii, navigačné a ďalšie služby.
Podľa riaditeľa GCWare Tomáša Orlíka obdobný systém už nasadili ako pilotný projekt aj v podmienkach Prahy, ktorá je jedným z prvých miest v strednej a vo východnej Európe, ktoré je vybavené takýmto informačným systémom.
"Projekt pre Dubaj je pre nás dôležitou referenciou, ktorá nám otvorí bránu k ďalším projektom a pomôže získať nových klientov v tomto podnikateľsky atraktívnom regióne," hovorí výkonný riaditeľ YMS Mikuláš Szapu ml. Môžu sa však oprieť aj o iné referencie, napríklad v Nemecku ich riešenia využívajú firmy E.ON Bayern a Gasversorgung Thüringen.
Aliancia YMS a GCWare sa stala členom konzorcia dodávateľov navigačného a informačného systému pre budúcoročné majstrovstvá sveta vo futbale v Nemecku. "Naše riešenie poskytne široké spektrum informačných a navigačných služieb pre návštevníkov šampionátu," tvrdí Orlík.
Obe firmy sa špecializujú na vývoj a aplikácie geopriestorových a technických informačných systémov umožňujúcich interaktívne riadenie a správu zdrojov a majetku v reálnom čase. Okrem dopravných informačných systémov k nim patria aj riešenia pre veľké priemyselné podniky. Geografické a technické informačné systémy už dodali napríklad pre Slovenský plynárenský priemysel, Naftu Gbely, Slovenské elektrárne, ale aj viaceré ministerstvá.
Kľúčovými zákazníkmi aliancie YMS a GCWare sú veľké dopravné a logistické spoločnosti, pre ktoré vyvíjajú inteligentné dispečerské systémy napojené na palubné počítače priamo v kamiónoch. Dopravným firmám umožňujú optimálnejšie plánovanie prepravných trás, efektívnejšie využívanie pohonných látok a detailný prehľad o pohyboch vozidiel a tovaru. Podľa Orlíka majú tieto systémy veľmi rýchlu návratnosť investícií. Jednu z najväčších implementácií realizujú pre spoločnosť C.S. Cargo z Jičína, ktorá je okrem iného dodávateľom dopravných služieb pre Tesco Stores na území Slovenska.

Za hranicami sú úspešné aj ďalšie IT firmy
Skúsenosti s pôsobením na arabskom trhu má aj nitrianska technologická firma ttc, ktorá sa pred dvoma rokmi stala súčasťou skupiny CSE Global. Hlavnou oblasťou pôsobenia ttc je riadenie potrubnej prepravy a presného merania ropy, ropných produktov a zemného plynu. Jej technologické riešenia sa využívajú aj pri riadení a monitoringu ropných polí, ropovodov a veľkoskladov pohonných látok. Podľa generálneho riaditeľa Roberta Huláka poznajú ich napríklad v Líbyi, Egypte, Azerbajdžane a ďalších ázijských krajinách. V spolupráci s materskou spoločnosťou sa ttc vlani podarilo získať významný kontrakt pre kuvajtské ministerstvo energetiky a vodného hospodárstva. Projekt sa týka riadenia distribučných systémov vody, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri osídľovaní púštnych oblastí. Úspechy za hranicami žne aj košická skupina Novitech. Podľa jej prezidenta Attilu Tótha uzavreli s Európskou komisiou kontrakty na vývoj systému podávania žiadostí o dotácie pre farmárov v štátoch Vyšehradskej štvorky.

Základné údaje o ekonomike Spojených arabských emirátov
Celkový export 46 mld. USD /ročne
Hlavné exportné komodity ropa, zemný plyn, sušené ryby, ďatle
Celkový import 34 mld. USD/ročne
Hlavné importné komodity výrobky chemického, strojárskeho, potravinárskeho priemyslu, dopravné služby
Štruktúra pracovného trhu Služby - 60%
Priemysel - 32%
Poľnohospodárstvo - 8%
Zdroj: Vivid Enterprise
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:46