StoryEditor

Prioritou tohto roka sú ľudské zdroje

04.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Nábor a udržanie zamestnancov je pre vrcholných manažérov najvyššou prioritou v tomto roku. Vyplýva to zo štúdie, ktorú každoročne realizuje spoločnosť Accenture.
"Napriek tomu, že podnikateľské diskusie sa sústredili na globálnu konkurenciu a schopnosť dosahovať výsledky, podnikoví lídri si stále vo väčšej miere uvedomujú, že všetko závisí od správneho využitia ľudského potenciálu," uviedol Peter Cheese zo spoločnosti Accenture.
Podľa štúdie problémy, ktoré sa týkajú skvalitňovania pracovnej sily, obsadili až štyri spomedzi desiatich hlavných priorít, vrátane prvých dvoch. Najviac, až 35 percent respondentov, uviedlo ako najdôležitejšiu úlohu pritiahnutie a udržanie skúsených ľudí. Na 2. priečke sa umiestnila zmena organizačnej kultúry a postojov zamestnancov, ktorú považuje za najdôležitejšiu až 33 percent opýtaných. Z problematiky pracovnej sily sa v prvej desiatke ešte umiestnilo zlepšenie výkonnosti pracovnej sily s 28 percentami a rozvoj zamestnancov na schopných lídrov s 26 percentami.
Na popredných priečkach v agende topmanažérov sa umiestnila aj problematika získavania a udržiavania zákazníkov. Nasleduje agenda inovácií. Vývoj nových procesov a produktov s cieľom udržať si náskok pred konkurenciou je štvrtou najvyššou prioritou pre topmanažérov.
Ako informoval Marek Gešo zo spoločnosti Accenture, v rámci štúdie prebehli od októbra 2004 do januára 2005 rozhovory so 425 vrcholnými manažérmi z popredných organizácii v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Jej cieľom bolo identifikovať a stanoviť priority v oblastiach riadenia, ktoré najviac znepokojujú vrcholných manažérov.

Čo trápi vrcholových manažérov (priority v %)
Pritiahnutie a udržanie skúsených zamestnancov 35
Zmena organizačnej kultúry a postojov zamestnancov 33
Získavanie nových zákazníkov 32
Vývoj nových procesov a produktov s cieľom udržať si náskok pred konkurenciou 29
Zvyšovanie lojality zákazníkov 29
Riadenie rizika 29
Zlepšovanie výkonnosti pracovnej sily 28
Zvyšovanie akcionárskej hodnoty 27
Flexibilnosť a prispôsobivosť rýchlo sa meniacim podmienkam na trhu 26
Rozvoj zamestnancov na schopných lídrov 26
Zdroj: Accenture
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:52