StoryEditor

KarstadtQuelle stojí pred novým rizikom

24.11.2004, 23:00

Nemecký obchodný a zásielkový reťazec KarstadtQuelle je pod zvýšeným tlakom s cieľom odbúrať odpor malých akcionárov proti nevyhnutnému zvýšeniu kapitálu. Väčšina akcionárov (99,76 percenta) síce v pondelok schválila zvýšenie kapitálu o 500 miliónov eur, no šesť malých akcionárov s týmto krokom nesúhlasilo a otvorili tak cestu na napadnutie súdnou cestou. Napriek tomu chce koncern dodržať existujúci časový rozvrh. "Som presvedčený, že do piatka odstránime nezrovnalosti," povedal pre denník Financial Times Deutschland šéf dozornej rady Thomas Middelhoff.
Plán zvýšenia kapitálu je však ohrozený, ak akcionári neustúpia, pretože časový rozvrh je veľmi tesný. Do zajtra totiž musí koncern zverejniť predpísaný burzový prospekt na predaj nových akcií, aby sa zvýšenie kapitálu mohlo uskutočniť ešte v tomto roku. Keďže si však veriteľské banky uvedomujú podstatné riziko umiestniť na burzu napadnuteľné akcie, môže zvýšenie kapitálu v poslednej minúte skrachovať.
Bez zvýšenia kapitálu sú však ohrozené finančné prostriedky pre reštrukturalizačný program. Middelhoff v tejto súvislosti varuje pred hrozbou platobnej neschopnosti. Podľa denníka Die Welt v prípade, že sa schválené zvýšenie kapitálu neuskutoční v tomto roku, prestane platiť aj prísľub úverov od bánk v objeme 1,75 miliardy eur. A bez tohto prísľubu sa veľkí akcionári Madeleine Schickedanzová a Allianz nezúčastnia na zvýšení kapitálu. KarstadtQuelle pritom potrebuje obidve finančné injekcie, v opačnom prípade hrozí platobná neschopnosť, čo ohrozí 95-tisíc pracovných miest.
Doteraz signalizoval ochotu rokovať jeden z "povstalcov" -- Združenie na podporu akcionárskej demokracie (VFA), ktoré zastupuje niekoľko akcionárov. Združenie, ktoré obhajuje výhrady kritických akcionárov, sa ponúklo krátkodobo sa podieľať na rokovaniach medzi odporcami zvýšenia kapitálu a vedením KarstadtQuelle vo funkcii sprostredkovateľa. "Samozrejme, VFA ani ním zastupovaní akcionári nemajú záujem ohroziť existenciu KarstadtQuelle," cituje z vyhlásenia Financial Times Deutschland.
VFA sa pritom spája s profesorom Ekkehardom Wengerom, ktorý sa hrozbou žaloby už pri fúzii Karstadtu a Quelle postaral o nervozitu. Celá záležitosť sa údajne vyriešila príspevkom Schickedanzovskej rodiny, ktorá sa stala najväčším akcionárom KarstadtQuelle.
Členka vedenia odborovej organizácie Verdi Franziska Wietholdová kritizovala odmietavý postoj akcionárov. Správy o nových problémoch totiž vyvolali obavy zhruba 100-tisíc zamestnancov koncernu. "Toto zneužívanie akcionárskeho práva ohrozuje pracovné miesta," varuje. Wietholdová je členkou Dozornej rady KarstadtQuelle a v októbri po niekoľkodňových rokovaniach vypracovala so šéfom koncernu Christophom Achenbachom dohodu pre zamestnancov, ktorí sa v nasledujúcich troch rokoch v prospech spoločnosti vzdajú 760 miliónov eur. Táto dohoda popri zvýšení kapitálu a predĺžení splatnosti úverov na tri roky tvorí základné body sanačného plánu.
Napriek problémom sa môže koncernu podariť rýchlejšie uskutočniť odpredaj logistických aktivít. Podľa nemenovaných zdrojov by mali byť zmluvy o predaji dvoch z troch balíkov podpísané ešte v tomto roku. DT má dvoch záujemcov: Deutsche Post a Fiege. Rokovanie so švajčiarskou spoločnosťou Kühne & Nagel boli ukončené po vzájomnej dohode, pretože sa nedohodli na veľkosti predávaného balíka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:50