StoryEditor

G & D presúva do SR výrobu kariet

07.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecký koncern Giesecke & Devrient (G & D) preloží z Nemecka na Slovensko 160 pracovných miest. Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung. Koncern G & D tlačí bankovky a vyrába čipové karty. Spoločnosť zruší pracovné miesta v meste Gmunde am Tegernsee a rozvinie výrobu neďaleko Bratislavy.
G & D odôvodnilo svoje rozhodnutie tým, že konkurenčný boj vo výrobe kariet sa celosvetovo neustále stupňuje, čo v konečnom dôsledku povedie k poklesu ich cien. Práve z cenového hľadiska je ich výroba v Nemecku perspektívne neudržateľná. Hovorkyňa G & D uviedla, že v Nemecku sa platí na hodinu viac ako 30 eur, kým na Slovensku je to menej ako 10 eur.
Preloženie časti výroby koncernu na Slovensko je prvým významným rozhodnutím nového šéfa G & D Karstena Ottenberga. Rodinný podnik vedie od apríla tohto roka.
Koncern G & D je najväčšou tlačiarňou bankoviek na svete. Pred niekoľkými rokmi svoju výrobnú činnosť rozšíril aj na produkciu inteligentných kariet. Jeho obrat vlani dosiahol 1,2 miliardy eur. Prevádzka v Gmunde vyrába mesačne šesť miliónov kariet. Koncern zamestnáva v Nemecku a vo svete spolu 7 300 osôb. Jeho hovorkyňa dodala, že iné výrobné činnosti G & D sa z Nemecka sťahovať nebudú. Ide o výrobu papiera pre bankovky, vývoj, marketing, distribúciu a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:27