StoryEditor

Závod prevezme Kematen cosmetics

06.06.2003, 00:00
Skupina Henkel predajom svojho závodu na výrobu čistiacich a pracích prostriedkov v Novom Meste nad Váhom sleduje optimalizáciu štruktúry a efektívnosti vlastnej výroby. Od 1. októbra prevádzku preberie za 1,8 mil. eur rakúska spoločnosť Kematen cosmetics, ktorá na základe partnerskej zmluvy, formou tzv. práce vo mzde, už niekoľko rokov vyrába pre Henkel kozmetiku.
ORIENTÁCIA NA MARKETING
Henkel v poslednom období výrazne rozšíril svoje aktivity v strednej a vo východnej Európe. Regióny, ktoré doteraz obhospodaroval závod v Novom Meste nad Váhom, v budúcnosti pokryjú kapacity Henkelu v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine a v Srbsku. Podľa generálneho riaditeľa Henkelu Slovensko Zdeňka Bricha sa chcú v budúcich rokoch na Slovensku koncentrovať najmä na rozvoj marketingových a obchodných aktivít. V minulom roku Henkel dosiahol na slovenskom trhu obrat 1,2 mld. Sk, pričom obrat z exportu predstavoval 800 mil. Sk. Pracie a čistiace prostriedky tvorili 44 %, kozmetika 27 %, lepidlá 13 % a technológie 16 % obratu v SR.
Závod v Novom Meste nad Váhom vyrobil vlani 29 tis. ton pracích práškov, rok predtým to bolo 35 tis. ton. Z nich vyše 60 % spoločnosť vyviezla, predovšetkým do ČR, Rumunska, Bulharska a príležitostne aj do Nemecka a Rakúska.
Henkel od roku 1991 investoval v Novom Meste nad Váhom do výrobných zariadení a technológii vyše 547 mil. Sk, z toho 120 mil. Sk smerovalo do ochrany životného prostredia.
Zo súčasných 109 zamestnancov závodu majú deväťdesiati prejsť do Kematen cosmetics. Niekoľkí zamestnanci nájdu uplatnenie v spoločnosti Henkel Slovensko, časť odíde do dôchodku. Prepustení zamestnanci dostanú okrem odstupného aj mimoriadnu odmenu. Informoval o tom riaditeľ pre vonkajšie a právne vzťahy Henkelu Slovensko Juraj Lackovič.
BUDÚCNOSŤ V KOZMETIKE
Odovzdaním prevádzky novému investorovi sa ukončí výroba pracích prostriedkov. Kematen cosmetics bude v závode ďalej vyrábať niektoré špeciálne čistiace prostriedky pre vybrané štáty EÚ pod značkou Henkel. Rozhodujúca časť kapacít sa však po prebudovaní bude orientovať na výrobu kozmetických produktov pre bývalého vlastníka, ale aj iné spoločnosti.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:17