StoryEditor

Minister vyhlásil núdzové opatrenia

Pri Vrábľoch sa našli uhynuté vtáky. Analýza vzoriek nepotvrdila, že by za ich úmrtím stál vírus vtáčej chrípky.

Slovensko podporuje zákaz presúvania hydiny medzi krajinami. Oznámilo to včera ministerstvo pôdohospodárstva. Výnimkou je len hydina, ktorá sa má spracovať v mäsokombinátoch. Toto opatrenie navrhla ako preventívny krok proti šíreniu vtáčej chrípky Európska komisia. Rezort tiež oznámil, že tieto opatrenia sa vzťahujú aj na exotické a okrasné vtáctvo, pretože pri obchodovaní a výmenách medzi tretími krajinami a členskými štátmi únie patrí k najčastejším zdrojom infekcie. Posledný prípad vtáčej chrípky v Anglicku sa totiž vyskytol pri importovaných exotických vtákoch.
Mŕtve vtáky sa našli už aj na Slovensku. Na chovnej rybárskej nádrži vo Vrábľoch našiel minulý týždeň v stredu tamojší porybný jednu uhynutú labuť a tri kačice. Ako potvrdil Slovenský rybársky zväz, rybári pripravovali na tento týždeň výlov rybníka. Veterinári z Nitry po zistení úhynu prijali predbežné opatrenie, ktorým zakázali nádrž vypustiť. Ryby sú určené na zarybňovanie ďalších revírov. Podľa Martina Chudého zo Štátnej veterinárnej správy testy ukázali, že vtáky neboli infikované vírusom vtáčej chrípky.

Vtáky majú zakázané cestovať
Na hrozbu vtáčej chrípky reagovalo Slovensko vyhlásením mimoriadnych núdzových opatrení. Minister Simon zakázal sústreďovať hydinu a ostatné vtáky na výstavách, trhoch a chovateľských súťažiach. Až do odvolania sa nesmú organizovať ani súťaže športových holubov s medzinárodnou účasťou. Poštové holuby zo Slovenska nebudú môcť chodiť na zahraničné súťaže. Chovatelia musia na svojich farmách zabrániť kontaktu hydiny s voľne žijúcimi vtákmi. To znamená, že ak nie sú výkrmne pod strechou, budú musieť presunúť hydinu do chránených priestorov, prípadne izolovať výbehy natiahnutím ochranných sietí. Minister zakázal aj lov poľovnej pernatej zveri s výnimkou organizovaného odstrelu určeného na monitoring vtáčej chrípky.
Preventívne opatrenia považuje hovorca agrárno-potravinárskej komory Stanislav Nemec za štandardné kroky, ktoré sú v čase hrozby nákazy nevyhnutné. Na Slovensku je 291 väčších chovov hydiny, z ktorých je 250 v uzatvorených priestoroch. V nich sa nachádza až 90 percent všetkej hydiny sústredenej vo väčších chovoch.

Pohotovosť majú aj rybári a poľovníci
Do monitoringu vtáctva sa zapájajú aj poľovníci a rybári. Ich zväzy však doteraz nikto oficiálne nekontaktoval. "Naši členovia nám volajú a pýtajú sa, či sa majú cítiť ohrození alebo nie," povedal Tibor Krajč zo Slovenského rybárskeho zväzu. Rybári počas pobytu pri vode majú za úlohu sledovať vodné nádrže, či nie sú na nich uhynuté vtáky.
Podobne to teraz robia aj aktivisti Spolku pre ochranu vtáctva pri sčítavaní vtákov. "V teréne si u vtákov všímame príznaky, ktoré by mohli svedčiť o ich ochorení na vtáčiu chrípku. Aktivisti vedia, že ak takého vtáka nájdu, nesmú sa ho dotýkať," hovorí koordinátor sčítania vodného vtáctva Jozef Ridzoň. Táto organizácia sleduje všetky najvýznamnejšie zimoviská vodného vtáctva, napríklad Hrušovskú zdrž na Dunaji a ďalšie jeho úseky. Monitoruje aj 150 najvýznamnejších vodných nádrží a úsekov riek, kde sa zdržuje viac ako polovica všetkých vodných vtákov na Slovensku.

Chrípku môže zastaviť zima
"Opatrenia ministra pôdohospodárstva proti vtáčej chrípke sú správne, ale mohol ich prijať skôr," tvrdí člen pôdohospodárskeho výboru parlamentu Dušan Muňko, ktorý sám chová holuby a exotické vtáky. "Vtáčiu chrípku najviac prenášajú vodné vtáky, ale môžu aj škorce, vrabce a mestské holuby," konštatuje. Podľa neho príchodom chladného počasia sa v Európe zastaví šírenie tejto choroby. V Ázii epidémii pomáha vysoká vlhkosť, teplo a neraz aj zaostalý spôsob chovu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:00