StoryEditor

Telekomu hrozí štrajk

10.05.2007, 00:00
Telekomunikačnej spoločnosti Deutsche Telekom hrozí najväčší štrajk za posledné desaťročie. Najväčšia odborová organizácia Ver.di oficiálne oznámi výsledky hlasovania o štrajku v reakcii na plány firmy presunúť 50-tisíc zamestnancov k subdodávateľom.

Informovala o tom stránka Sharewatch. Vedenie Ver.di už včera informovalo, že štrajk by mohlo podporiť asi 90 percent odborárov.
Pre šéfa najväčšej európskej telekomunikačnej firmy Reného Obermanna tak bude veľmi ťažké skvalitniť služby zákazníkom a zlepšiť hospodárske výsledky spoločnosti. Odborári z Ver.di výsledky hlasovania oznámia práve v deň, keď má Deutsche Telekom informovať o štvrťročných výsledkoch. Tie sú práve také nepriaznivé ako výsledky za minulý rok.
Útek zákazníkov
Podľa informácií agentúry Bloomberg dnes Obermann oznámi zníženie zisku za prvý štvrťrok o 32 percent na 743 miliónov eur (takmer 25 miliárd Sk). Dôvodom problémov vlastníka 51 percent akcií Slovak Telekom sú pevné linky a trvalý odliv zákazníkov ku konkurencii. "Akcionári budú chcieť počuť, čo mieni Obermann urobiť s hrozivým odchodom zákazníkov. Vzhľadom na skutočnosť, že štvrťročne firma prichádza o 600-tisíc zákazníkov, tak mu nie je čo závidieť," zareagoval na neoficiálne výsledky analytik Ernst Konrad z BayernInvest v Mníchove. Za celý minulý rok odišlo od Deutsche Telekom 2,3 milióna zákazníkov v sekcii pevných liniek.
Akcie spoločnosti stratili za ostatných 12 mesiacov takmer osem percent, čo je druhý najhorší výsledok v rámci 24-členného Indexu Bloombergu pre európske telekomunikačné firmy. Ten celkovo vzrástol o 13 percent. Ak sa súčasný stav nezmení, je pozícia Deutsche Telekom problematická. Firma má takmer 250-tisíc zamestnancov, čo je o 25 percent viac než vo France Telecom. Pritom tržby na jedného zamestnanca Deutsche boli za minulý rok o osem percent nižšie než vo francúzskej spoločnosti.
Vyradia aj summit G8
Pokračujúci pokles ziskov spôsobený práve problémami v oblasti pevných liniek chce Obermann zastaviť presunutím pozornosti na ziskovú mobilnú sekciu, akvizíciami mobilných divízií konkurenčných firiem (napr. mobilnej divízie Orange v Holandsku od France Telecom), prepúšťaním, znižovaním platov a zároveň presunutím 50-tisíc zamestnancov pod subdodávateľské firmy spojené v T-Service. Tí to však odmietajú, pretože budú musieť pracovať dlhší čas za menej peňazí. Ver.di dokonca pohrozila, že nebude váhať poškodiť štrajkom aj summit G8, ktorý sa bude v Nemecku konať začiatkom júna. Práve Deutsche Telekom je zodpovedná za telekomunikačné služby počas summitu.
"Kritické oblasti ako núdzové volania ostanú v činnosti, no zvažujeme štrajk tak, aby postihol summit G8 či iné akcie podobného rázu," povedal pre Reuters zástupca Ver.di Ado Wilhelm. V prvom rade sa však štrajk zameria na tie služby, ktoré bude mať na starosti práve servisné sekcie pod T-Service. A tým by poškodili ďalších zákazníkov, čím by odlev ku konkurencii ešte zvýšili.

Profil firmy
Sídlo - Bonn
Zameranie - telekomunikačné služby v oblasti pevnej aj mobilnej siete
Tržby (2006) - 61,3 miliardy eur, vyše 45 percent z nich realizuje mimo Nemecka
Zisk (2006) - 3,17 miliardy eur
Celkové aktíva - 130,2 miliardy eur
Zamestnanci - 249-tisíc

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:18