StoryEditor

Do sporu o Martinské hole vstúpilo mesto

08.12.2005, 23:00
Ak firma Pro Ski neodstráni drevo zo zjazdoviek, martinská radnica nariadi výkon rozhodnutia. Pro Ski však tvrdí, že drevo jej už nepatrí.

Martinská radnica vstúpila do sporu dvoch súkromných firiem. Je to pravdepodobne posledná šanca ako zachrániť tohtoročnú sezónu v známom zimnom stredisku na Martinských holiach. Na zjazdovkách a pod vlekom sa totiž nachádza drevná guľatina. Ako príslušný správny orgán uložila spoločnosti Pro Ski, aby odstránila toto drevo. Ak Pro Ski drevo zo zjazdoviek neodstráni do troch dní, mesto podľa martinského primátora Stanislava Bernáta nariadi výkon rozhodnutia.
Pro Ski tam drevnú guľatinu naviezla začiatkom októbra tohto roka preto, že Lyžiarske stredisko Martinské hole (LSMH) nechcelo platiť za prenájom pozemkov požadovanú cenu. "Pro Ski získala inkriminované pozemky od majiteľov, s ktorými sme sa pre nereálne požiadavky nedokázali dohodnúť. Podľa nášho názoru ide o zneužívanie vlastníctva a snahu získať vplyv nad strediskom aj za cenu, že sa tu túto sezónu nebude lyžovať," povedal riaditeľ LSMH Martin Gargulák.
Podľa predsedu Predstavenstva Pro Ski Jána Zuberca rozhodnutie radnice neskúma právnu podstatu sporu oboch firiem. Zuberec tvrdí, že LSMH nemá žiadny právny nárok na 55-tisíc štvorcových metrov, na ktorých je drevo uskladnené. Situáciu ešte viac komplikuje skutočnosť, že Pro Ski vyše 160 kubíkov dreva na Martinských holiach predala v polovici novembra spoločnosti Andrea Dirman z Jabloňového. "Je na tejto firme, aby drevo odviezla," dodal Zuberec.
S firmou Andrea Dirman, ktorej jedinou konateľkou je podľa výpisu z obchodného registra Jana Baníková, sa HN včera nepodarilo skontaktovať. HN zistili, že na adrese, ktorú uvádza výpis, sa sídlo firmy nenachádza. Je tam reštaurácia a cukráreň. Podľa zdroja, ktorý nechce byť menovaný, je však Baníková majiteľkou objektu, v ktorom sú obe prevádzky v prenájme. Podľa Zuberca bola Pro Ski s touto firmou v kontakte len prostredníctvom pošty.
Korene sporu siahajú do roku 1989, keď majetok strediska, zhruba 20 hektárov pozemkov a lyžiarske vleky, vlastnil Lyžiarsky klub Martin. V roku 1994 primátor Martina Bernát a Vladimír Franko založili akciovú spoločnosť Lyžiarske stredisko Martinské hole, ktorej akcionármi bolo mesto, Lyžiarsky klub Martin, Klub Slovenských turistov Turca a štyri fyzické osoby. Akciovka mala investovať približne pol miliardy korún do výstavby strediska. Z tohto zámeru však pre nezhody, ktoré neskôr prerástli do súdnych sporov a trestných stíhaní, zišlo. Franko ako riaditeľ Lyžiarskeho klubu Martin previedol jeho majetok na niekoľko spoločností, ktoré priamo alebo nepriamo ovládal a vlastnil. Majetok napokon skončil v LSMH. Svoje podiely neskôr odpredal súčasným vlastníkom -- štyrom fyzickým osobám.
"V roku 2003 založil Franko spolu so skupinou Pro Partners spoločnosť Pro Ski, pomocou ktorej sa teraz snaží o návrat na Martinské hole. Usiluje sa využiť nedokonalosť zmluvy o predaji svojho podielu a chce sa opäť stať naším spoločníkom. V tejto veci sme iniciovali tri súdne spory," zdôraznil Gargulák. V auguste tohto roku Krajský súd v Žiline prerušil konanie vo veci zápisu Franka za spoločníka LSMH. "Zablokovanie zjazdoviek drevom mesiac po tomto uznesení považujeme za nátlak. Chcú nás donútiť, aby sme súhlasili so zámermi Pro Ski a dali súhlas na územné konanie," dodal Gargulák.

Narazili na seba dva konkurenčné projekty
Spoločnosť Pro Ski pred časom prezentovala projekt výstavby lyžiarskeho strediska Martinské hole II -- Javorina, ktorý je úplne odlišný od projektu spred desiatich rokov. Nachádza sa aj na inom mieste ako súčasné stredisko. Ide o investíciu za 500 miliónov korún, za ktoré by sa mala postaviť nová prístupová kabínková lanovka a nové stredisko. Verejnosť by investíciu privítala, projekt má však podľa odborníkov zásadné nedostatky technického charakteru. Nerieši nedostatok vody na zasnežovanie, predpokladá značné odlesnenie a na vybudovanie zjazdovej trate je potrebné vykonať mimoriadne veľký rozsah zemných prác. LSMH zasa chce do jestvujúceho strediska investovať stovky miliónov korún na zasnežovanie, vodnú nádrž a vymeniť staré vleky za nové sedačky. Bráni im v tom však skutočnosť, že Pro Ski získala pozemky, ktoré potrebujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:35