StoryEditor

Privatizácia v EÚ pokračuje

03.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vybrané európske trhy s akciami čaká v nasledujúcich mesiacoch ďalšia vlna privatizácie štátnych podnikov. Francúzska vláda, ktorá vlastní podiely vo viacerých významných podnikoch, očakáva v tohtoročnom rozpočte príjmy z privatizácie v celkovom objeme 8 mld. eur. Z nich však naplnila iba 1,7 mld. eur predajom zostávajúceho podielu v banke Crédit Lyonnais. Hoci parížska burza dokáže pri predaji zaujímavých titulov mobilizovať dostatočný objem kapitálu, o čom svedčí i úspešné zvýšenie vlastného imania spoločnosti France Telecom v objeme 6,6 mld. eur, na rýchly predaj je vhodných iba zopár spoločností. Umiestnenie titulov energetických spoločností Electricité de France a Gaz de France na burzu si totiž v prvom rade vyžiada vnútornú reštrukturalizáciu, ktorá môže ich ďalšiu privatizáciu oddialiť minimálne na budúci rok.
Podobne ako v krajine galského kohúta i nemecký minister financií Hans Eichel chce verejné financie posilniť novými peniazmi z predaja akciových balíkov štátnych podnikov. Tlačia ho totiž vysoké výpadky daňových príjmov v tohtoročnom štátnom rozpočte. Navyše, Nemecko podobne ako Slovensko chce od roku 2004 postupne znižovať daňové sadzby. V súčasnosti vlastní Nemecko spolu so štátnou úverovou inštitúciou Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) v Deutsche Telekom (DT) a Deutsche Post (DP), ktoré patria medzi najväčšie podniky so štátnym podielom, 31 % a 69 % akcií. Oba štátne balíky majú hodnotu približne 35 mld. eur. Nemecký minister financií zatiaľ akcionárov DT a DP krátkodobo upokojil vyhlásením, že štát zatiaľ svoje akcie prevedie iba na KfW a počká, kým cena akcií titulov vzrastie. Pripravenosť nemeckých železníc na vstup na nemeckú burzu sa odhaduje na obdobie rokov 2005 až 2006. Podľa pozorovateľov trhu je však toto tvrdenie príliš optimistické. Podľa nich bude vstup DB na burzu aktuálny oveľa neskôr.
Práve v týchto dňoch predáva na miestnej burze druhý balík akcií štátnych telekomunikácií Telenor aj nórska vláda. Za 250 miliónov akcií, t. j. 13-percentný podiel, chce získať 875 mil. eur. Po transakcii zostane v rukách nórskeho štátu ešte 64 % akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:21