StoryEditor

Ruský závod Ford štrajkuje

23.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci ruského závodu Fordu vo Vševoložsku pri Petrohrade pokračujú v štrajku talianskou formou, ktorý vyhlásili odbory na celý tento týždeň. Talianska forma štrajku znamená, že sa výrobný proces nezastavuje, ale všetky výrobné činnosti sa robia presne podľa predpisov, čo vedie k spomaleniu produkcie. Zamestnanci takisto odmietajú pracovať nadčas.
Predstaviteľ závodných odborov Alexej Etmanov povedal, že hlavným cieľom štrajku je zvýšenie platov o 30 percent. Táto požiadavka nie je nová. Odbory o nej diskutovali s vedením už v septembri tohto roka, ale doteraz nedostali od neho pozitívnu odpoveď.
Zamestnanci automobilky chcú mať podiel na zisku a spojiť rast jej výroby i zisku s rastom ich príjmov. Vlani vševoložská automobilka dosiahla zisk 830 miliónov rubľov a jej čistý zisk prekročil 330 miliónov rubľov.
Odbory poukazujú aj na to, že prakticky pri rovnakom počte pracovníkov sa produkcia závodu zvyšuje. Automobilka bola projektovaná na 25-tisíc vozidiel ročne, avšak od jej sprevádzkovania v júli 2002 sa jej kapacita rýchlo zvyšuje. Tento rok má jej produkcia dosiahnuť 35-tisíc vozidiel Ford Focus. Na budúci rok by mala dodať na ruský trh pri miernom raste pracovných síl 60-tisíc vozidiel.
Talianskou formou štrajku sa produkcia závodu znížila o 30 percent. Odborári hrozia, že ak vedenie Fordu vo Vševolžsku nebude ochotné pristúpiť na ich podmienky, zamestnanci automobilky začnú časovo neobmedzený štrajk. O jeho vyhlásení sa rozhodne v sobotu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:45