StoryEditor

Obvineným v kauze Parmalat hrozí až 15-ročné väzenie

06.06.2006, 00:00
Len desať dní potom, čo texaský súd uznal bývalých výkonných predstaviteľov Enronu za vinných z podvodov, sa začalo v Parme súdne pojednávanie v kauze zbankrotovanej potravinárskej spoločnosti Parmalat.

Len desať dní potom, čo texaský súd uznal bývalých výkonných predstaviteľov Enronu za vinných z podvodov, sa začalo v Parme súdne pojednávanie v kauze zbankrotovanej potravinárskej spoločnosti Parmalat, napísal Associated Press.
Obvineniu z podvodu čelí 64 ľudí a zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ talianskeho gigantu Calista Tanziho. Vyšetrovatelia súčasne prešetrujú aj podiel veriteľských bánk na páde spoločnosti.
Žaloba im kladie za vinu, že viedli firmu nezodpovedne, kvôli podvodom ju doviedli k bankrotu, roky falšovali jej výročné správy a poškodili 135-tisíc akcionárov o viac ako desať miliárd eur (asi 376 miliárd korún). Obvineným hrozia najvyššie tresty až do výšky 15 rokov väzenia.

Advokáti: Za krachom stoja banky
Pred súdom bude vypovedať aj súčasný šéf obnoveného Parmalatu Enrico Bondi. Na začiatku vo firme pracoval ako jej nútený správca, neskôr sa stal jej výkonným riaditeľom. Minulý rok v októbri sa mu podarilo firmu znovu uviesť na burzu.
Bondiho výpoveď bude veľmi dôležitá preto, lebo ten od začiatku obviňuje zo spoluzodpovednosti za krach Parmalatu aj banky. Úverové ústavy nielenže poskytovali úvery Tanziho firme, ale aj takmer do posledného dňa jej existencie radili investorom, aby kupovali akcie Parmalatu.
Aj Tanziho advokáti sa budú usilovať zvaliť vinu za bankrot Parmalatu na banky, napísala spoločnosť Grant & Eisenhofer. Tie už dávno pred jeho krachom v decembri 2003 vedeli, aká je skutočná finančná situácia firmy, ale tvárili sa, že je v nej všetko v najlepšom poriadku.
Najväčší krach firmy v európskych dejinách ešte neuzavreli ani v USA. Najviac poškodení americkí akcionári sa dohodli na združenej žalobe proti novému Parmalatu.

Parmalat kedysi niečo znamenal
Spoločnosť bola jednou z najúspešnejších talianskych značiek v zahraničí. Jej éra sa začala začiatkom 60. rokov, keď po zdedení potravinárskeho obchodu po svojom otcovi Calisto Tanzi otvoril v Parme v roku 1961 prvú mliekareň. Ako jeden z prvých začal využívať modernú technológiu ultrarýchleho zahriatia, čo umožnilo dodávať na trh trvanlivé mlieko. V 70. rokoch expandovala firma do viacerých krajín sveta a v roku 1990 kótovala svoje akcie na burze. Koncom 90. rokov už bola aktívna v 30 štátoch sveta vrátane Európy, Brazílie a Austrálie. Prudko sa však zvýšili aj jej dlhy a takmer ju kúpila americká firma Kraft.

Podvody v Parmalate
-- Tanzi a ďalší obvinení sa podieľali na propagácii a organizovaní podvodných operácií.
-- Tanzi poskytoval falošné informácie o skutočnej finančnej pozícii Parmalatu už od roku 1995.
-- Bývalý šéf založil na Kajmanských ostrovoch dcérsku spoločnosť Bonlat, pričom investorov informoval, že veľká časť peňazí Parmalatu je uložená práve v nej, aby tak kompenzoval vysoké dlhy materskej firmy a zakryl prelievanie peňazí vo vlastný prospech.
-- Aktíva Bonlatu údajne obsahovali aj vyše štyroch miliárd dolárov na účte Bank of America, no tá ich existenciu poprela.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:31