StoryEditor

Merck zatajil skutočnú pravdu o Vioxxe

07.03.2006, 23:00

Farmaceutická spoločnosť Merck&Co vedela, že jej liek proti bolesti Vioxx, ktorý používali najmä pacienti s artritídou, výrazne zvyšuje riziko srdcového infarktu. Tie informácie však zatajila pred lekármi, pacientmi aj vedeckou komunitou, len aby zvyšovala svoje zisky, vyhlásil prvý deň ďalšieho procesu proti firme právny zástupca poškodeného Mark Lanier.
Podľa internetovej stránky CNNMoney.com priemerné ročné tržby z predaja Vioxxu sa pohybovali okolo jednej miliardy dolárov.
Lanier, ktorý vyhral prvý proces proti Mercku vlani v Texase, upozornil porotu v tomto už piatom procese vedenom proti firme Merck, že piati výkonní predstavitelia vrátane výkonného riaditeľa Raymonda Gilmartina sú zodpovední za zatajenie pravdy o Vioxxe, uviedla agentúra Reuters. Obhajkyňa spoločnosti Christy Jonesová odmieta tvrdenia Laniera, že Merck napriek údajným komplikáciám, ktoré Vioxx spôsoboval, neuviedol pravdu len preto, aby podporil rast tržieb. Merck podľa nej vypracoval 128 štúdií, v rámci ktorých otestoval liek na 50-tisícoch pacientov a tie predložil americkým regulačným úradom. "Účinky Vioxxu sa skúmali niekoľko rokov predtým, než bol schválený," upozornila Jonesová.
Merck v súčasnosti čelí viac než 10-tisícom žalobám, vyhrať sa mu zatiaľ podarilo len v dvoch prípadoch, uviedla agentúra Bloomberg.
Svoj úplne prvý spor Merck prehral v Texase a pozostalým musí vyplatiť odškodné 253 miliónov dolárov. Proti verdiktu sa Merck odvolal.
Vioxx bol stiahnutý z trhu v roku 2004 potom, čo štúdia ukázala, že pri dlhodobejšom užívaní, ktoré presiahne 18 mesiacov, sa zdvojnásobuje riziko infarktu. V predchádzajúcich procesoch Merck ešte upozornil, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že krátkodobé užívanie lieku spôsobuje zdravotné problémy, informoval Associated Press.
Nech už prípad Vioxx dopadne akokoľvek, farmaceutická spoločnosť prežíva momentálne ťažké časy. Okrem škandálu s liekom, ktorý mal pomáhať proti bolesti bez vedľajších účinkov, trpí firma podľa ABC News aj na ďalších frontoch. Firme klesajú zisky, dva hlavné lieky stratia čoskoro patentovú ochranu voči generikám a aj dodávky nových liekov na trh sú slabé.

Vývoj kauzy Vioxx

Máj 1999 -- Merck uvádza Vioxx na trh
Apríl 2002 -- Americký úrad pre potraviny a liečivá upravil pôvodnú charakteristiku Vioxxu, keď firma musela pripojiť, že liek môže zvyšovať riziko srdcových chorôb.
Október 2003 -- Merck zafinancoval štúdiu, ktorá potvrdila, že pacienti poberajúci Vioxx sú náchylnejší na srdcový infarkt než tí, ktorí berú Celebrex od firmy Pfizer.
September 2004 -- Merck sťahuje Vioxx z trhu.
14. júl 2005 -- prvý súd s Merckom za Vioxx.
19. august 2005 -- súd v Texase uznal Mercka za vinného za smrť človeka, ktorý bral Vioxx a zomrel na infarkt.
14. september 2005 -- druhý súd za Vioxx.
3. november 2005 -- súd uznal, že Merck dostatočne informoval lekárov o rizikách Vioxxu a nie je zodpovedný za infarkt žalujúceho.
6. marec 2006 -- začína sa ďalší proces v New Jersey. Právny zástupca poškodeného Merck obvinil, že od začiatku vedel o tom, že Vioxx výrazne zvyšuje riziko infarktu, ale zatajil to pred lekármi, pacientmi aj vedeckou komunitou.


Žaloby vo farmaceutickom priemysle

Wyeth
(1997) -- Narušenie srdcovej činnosti spôsobovali lieky v rámci liečebného procesu Fen-Phen, ktoré mali podporovať úbytok hmotnosti. Na odškodnenie vynaložila firma už 21 miliárd dolárov.
Johnson&Johnson (2000) -- Viac než 80 ľudí podalo žalobu v súvislosti s užívaním lieku Propulsid, ktorý mal obmedzovať pálenie záhy. Spôsoboval však kardiovaskulárne problémy.
GlaxoSmithKline (2000) -- Firma musela z trhu stiahnuť úspešný liek na liečbu ťažkostí hrubého čreva Lotronex, keď sa zistilo, že u niektorých pacientov vyvoláva nebezpečné zažívacie problémy. Firme sa však podarilo potvrdiť jeho všeobecné priaznivé účinky a liek sa vrátil späť na trh.
Pfizer (2000) -- V dôsledku užívania lieku Rezulin, ktorý mal pomáhať cukrovkárom, zomrelo na akútne zlyhanie pečene asi sto ľudí. Na odškodnenie približne 4 000 ďalších postihnutých pacientov firma vynaložila asi 15 miliárd dolárov.
Bayer (2001) -- Prípravok Lipobay/Baycol na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi spôsoboval zlyhanie obličiek. S väčšinou postihnutých sa firma vyrovnala, niektoré procesy ešte pokračujú.
Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:17