StoryEditor

Tendrové déjá vu

20.09.2012, 00:00

Poltárčania sa včera mohli po dlhom čase konečne nadýchnuť. Tender na sklárne dopadol na druhýkrát úspešne, zúčastnili sa na ňom traja investori. Čo je však zaujímavé, dvaja boli strategickí a potvrdili, že po obnovení výroby tu zamestnajú 300 ľudí. Súťaž však určila víťaza – neznámu spoločnosť Convey. Do obálky vložila papier so sumou 910-tisíc eur.

Nový investor pre Poltár znamená dve veci. Prvou je, že naša známa hladová dolina sa vďaka nemu na krátky čas nadýchne. Z dlhodobého hľadiska to však bude nádych škodlivých plynov.

Teraz prichádza déjá vu. Niečo podobné tu už raz bolo a nedopadlo to dobre... Sklárne sa dostali prvýkrát do konkurzu v roku 2009, za vlády Smeru, SNS a HZDS. Súťaž o fabriku vyhrala spoločnosť Emel. Plány investora boli veľké, nič sa však neuskutočnilo. Prečo? To dnes vedia majitelia Emelu, ktorým mohli zámery narušiť napríklad zmena vlády a ťažší prístup k eurofondom. Sklárne nechali napospas osudu s miliónovými dlhmi koncom decembra 2011.

Slovglass dnes získava spoločnosť, ktorá vznikla pred šiestimi rokmi, a ktorá sa zameriava na prenájmy vozňov. Ide o firmu, ktorá v sklárstve doteraz nepôsobila, ale v ktorej sedia ľudia blízki veľkopodnikateľovi a – podľa kuloárov – mecenášovi Smeru Vladimírovi Poórovi. Ak niekto ide súťažiť o sklárne, musí vedieť prečo. Lákadlom môžu byť napríklad eurofondy.

Pred pár týždňami začali presakovať informácie, že Slovglass môže mieriť do rúk blízkych Poórovi. Na druhom mieste skončil strategický nemecký investor s ponukou 900-tisíc. Šťastie? Náhoda? Tendre plné otáznikov sprevádzali prvú Ficovu vládu. Déjá vu je späť.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 10:35