StoryEditor

Historická dražba v SOGE

25.10.2007, 00:00
Autor:
kulkulSITASITA
Za milión korún v utorok večer na aukcii súčasného slovenského umenia v Bratislave vydražili dielo sochára Jozefa Jankoviča Svedectvo V.

Podľa aukčnej spoločnosti SOGA je to rekordná suma za dielo žijúceho slovenského autora. Vyvolávacia cena veľkorozmerného diela z roku 1967 bola 600-tisíc korún. Organizátori aukcie však dúfali, že ho vydražia až za dva milióny korún.
Dielo s plastickou ukrižovanou postavou si vydražil neznámy záujemca cez telefón. Na aukcii sa predala vyše polovica zo 107 ponúkaných diel, v celkovej hodnote 2,4 milióna korún.
Jozef Jankovič (1937) patrí v kontexte celej svojej tvorby k dominujúcim postavám slovenského výtvarného umenia. Charakterizuje ho brutálny figurálny štýl, v ktorom spája podnety pop-artu, novej figurácie a nového realizmu. Na vrchole bol najmä v 2. polovici 60. rokov. Poznávacím znamením jeho plastík sa stali ľudské končatiny v dramatickom a expresívnom výraze. V jeho tvorbe 70. rokov sa objavili aj svojské konceptuálne východiská a postupy. Výtvarný prejav však Jankovič rozvíja aj v kresbe a grafike.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 15:38