StoryEditor

Kto je daňovníkom dane z nehnuteľností?

04.02.2004, 23:00
Kto je podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov daňovníkom dane z pozemkov, daňovníkom dane zo stavieb a daňovníkom dane z bytov.

Dňa 23. januára 2004 bol v Hospodárskych novinách uverejnený článok pod názvom Nezabudnite podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností, v ktorom sa okrem iného uviedlo, že priznanie k dani podáva tá fyzická alebo právnická osoba, ktorá je podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov daňovníkom dane z nehnuteľností. Jeden z čitateľov žiada pri pozemkoch, ktoré sú v dlhodobom nájme, spresniť, či je daňovníkom nájomca, ak je zapísaný na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností, pretože registrovať nájomcu v katastri považuje za málo známe a v praxi ťažko realizovateľné. Keďže daňovníkmi dane z nehnuteľností sú tie fyzické osoby alebo právnické osoby, ktorých majetok podlieha zdaneniu, je žiaduce osobitne uviesť, kto je podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov daňovníkom dane z pozemkov, daňovníkom dane zo stavieb a daňovníkom dane z bytov.

Daňovník dane z pozemkov

Daňovníka dane z pozemkov určuje § 2 zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov, podľa ktorého je v prvom rade daňovníkom tá fyzická alebo právnická osoba, ktorá má pozemok vo vlastníctve. Pre daňovú povinnosť je rozhodujúca skutočnosť, kto je ako vlastník pozemku zapísaný na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností a na užívateľský vzťah k pozemku sa v takomto prípade neprihliada. Vlastníctvo k pozemku sa správcovi dane preukazuje výpisom z listu vlastníctva vydaným správou katastra alebo výpisom z bývalej evidencie nehnuteľností, prípadne z pozemkovej knihy.

Ak vlastník pozemku prenechá pozemky do správy podľa zákona o správe majetku štátu, zákona o majetku obcí a zákona o majetku vyšších územných celkov, daňovníkom dane z pozemkov je správca majetku vo vlastníctve štátu alebo správca majetku vo vlastníctve obce, alebo správca majetku vo vlastníctve vyšších územných celkov.

Katastrálny zákon

Zákon č. 162/1995 Zb. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) upravuje, že súčasťou katastra sú údaje o právach k nehnuteľnostiam. Ide o údaje o vlastníckom práve, záložnom práve, vecnom bremene a o predkupnom práve, ak má mať účinky z vecného bremena, a o iných právach a povinnostiach z vecného bremena, ak boli zriadené ako vecné práva k nehnuteľnostiam, ako aj o právach vyplývajúcich zo správy majetku štátu, zo správy majetku obcí a o nájomných právach k pozemkom, ak nájomné práva trvajú alebo majú trvať najmenej päť rokov.

Keďže nájomný vzťah trvajúci najmenej päť rokov je predmetom evidencie katastra, zákon o dani z nehnuteľností určil, že ak vlastník pozemku prenechal akýkoľvek druh pozemku do nájmu fyzickým alebo právnickým osobám, daňovníkom je nájomca, ak nájomný vzťah trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a osoba, ktorá pozemok dlhodobo prenajala, je na liste v katastri evidovaná ako nájomca. Ale v prípadoch, ak sa medzi fyzickou osobou ako vlastníkom pozemku uzavrie zmluva o dlhodobom nájme k pozemku s právnickou osobou a zmluvu o nájomnom vzťahu neeviduje kataster, daňovníkom dane z pozemkov je vlastník pozemku.

Nedoložené vlastnícke vzťahy

Pozemky s nedoloženými vlastníckymi vzťahmi alebo pozemky vo vlastníctve štátu spravuje Slovenský pozemkový fond. Tie sú od dane z pozemkov oslobodené vtedy, ak sa nevyužívajú na podnikanie alebo na prenájom. Zákon o dani z nehnuteľností však upravil, že ak Slovenský pozemkový fond pozemky prenajme, daňovníkom je nájomca bez ohľadu na dĺžku trvania nájomného vzťahu a na to, či je nájomca zapísaný v katastri.

Podľa zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách a usporiadaní pozemkového vlastníctva môžu byť vlastníkom pozemkov – záujemcom o poľnohospodársku pôdu namiesto pozemkov, ktoré vlastnia, alebo z hospodárskych dôvodov ich nie je možné vyčleniť z užívania poľnohospodárskych podnikov, vydané náhradné pozemky do bezplatného náhradného užívania, ku ktorým majú vlastnícke právo iné osoby ako tie, ktorým boli pozemky vydané.

Pri náhradnom užívaní alebo pri náhradných pozemkoch vyčlenených z pôdneho fondu užívaného právnickou osobou, ktoré boli pridelené fyzickej osobe do vykonania pozemkových úprav, je daňovníkom táto fyzická osoba. Ak táto osoba na základe zmluvy prenechá tieto pozemky do nájmu inej osobe, je daňovníkom nájomca.

Daňovníkom dane z pozemkov môže byť aj osoba, ktorá pozemok skutočne užíva, ale iba vtedy, ak:

* nemožno z právoplatných dokladov zistiť, kto je vlastník pozemku,

* nejde o dlhodobý nájomný vzťah k pozemku evidovaný v katastri,

* nejde o pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu,

* nejde o náhradné pozemky alebo

* nejde o pozemky v podielovom spoluvlastníctve.

Za pozemky, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb, je daňovníkom dane z pozemkov každý spoluvlastník podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Ak sa spoluvlastníci dohodnú, daňovníkom dane z pozemkov je jeden z nich a ostatní spoluvlastníci za daň ručia do výšky svojho spoluvlastníckeho podielu.

Daňovník dane zo stavieb

Daňovníkom dane zo stavieb je zásadne vlastník tej stavby, ktorá sa nachádza na území SR bez ohľadu na bydlisko fyzickej osoby alebo sídlo právnickej osoby. Daňovníkom je aj správca stavby vo vlastníctve štátu, správca stavby vo vlastníctve obce alebo správca stavby vo vlastníctve vyššieho územného celku.

Nájomca je daňovníkom dane zo stavieb iba v prípade prenájmu stavby, ktorú spravuje Slovenský pozemkový fond.

Určenie nájomcu stavby za daňovníka dane zo stavieb, ktoré sa upravuje v niektorých nájomných zmluvách o prenájme stavby, nie je pre daňové konanie právne účinné. Napriek takejto dohode medzi vlastníkom stavby a nájomcom je daňovníkom dane zo stavieb vlastník stavby, ktorý podáva daňové priznanie a vystupuje aj pri všetkých úkonoch v daňovom konaní. Ak je stavba v spoluvlastníctve viacerých osôb, daňovníkom dane zo stavieb je každý spoluvlastník stavby podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu.

Daňovník dane z bytov

Daňovníkom dane z bytov je vlastník bytu, ak má byt prevedený do vlastníctva na základe vkladu vyznačeného na zmluve o prevode bytu katastrom nehnuteľností, alebo vlastník nebytového priestoru v bytovom dome. Daňovníkom dane z bytov je aj správca bytu vo vlastníctve štátu alebo správca bytu vo vlastníctve obce.

Ak sú byty, spoločné časti a spoločné zariadenia bytového domu v spoluvlastníctve viacerých osôb, daňovníkom dane z bytov je každý spoluvlastník podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu.

Uvádzané osoby určené za daňovníkov podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností sú povinné podať nielen priznanie k dani z nehnuteľností, ale aj zaplatiť daň do termínu určeného zákonom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 11:45