StoryEditor

Otázky a odpovede

03.05.2006, 00:00

Mzda pre manželku
Manžel zamestnáva vo firme svoju manželku a vypláca jej mzdu. Môže si zahrnúť do daňových výdavkov mzdu vyplatenú manželke?
-- V prípade, ak daňovník podľa platných ustanovení Zákonníka práce zamestná manželku, v nadväznosti na ustanovenie § 19 zákona o dani z príjmov účinného od 1. 1. 2004 sa výdavok vynaložený zamestnávateľom na mzdové nároky zamestnancov (aj zamestnanej manželky) uplatní ako daňový výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.
Zárobok do 5-tisíc korún
Ak má zamestnávateľ aj zamestnancov s príjmami nepresahujúcimi v jednotlivých mesiacoch sumu 5 000 Sk, vyberá sa daň z týchto príjmov zrážkou? Je zamestnávateľ povinný každý mesiac oznámiť na daňový úrad odvedenie zrážkovej dane, alebo to stačí oznámiť v štvrťročnom prehľade?
-- Všetky príjmy zo závislej činnosti u daňovníka, ktorý si neuplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus a ktorých úhrnná výška v kalendárnom mesiaci nepresiahne sumu 5 000 Sk, podliehajú zrážkovej dani v zmysle § 43 ods. 2 písm. j) zákona o dani z príjmov. Daň zrazená zrážkou sa odvádza v plnej výške na účet príjmov zo závislej činnosti. Teda sa nekompenzuje s bonusom ani s preplatkami na dani vyplývajúcimi z ročného zúčtovania preddavkov za rok 2005. Neuvádza sa ani v prehľade. Zamestnávateľ má v zmysle § 43 ods. 11 zákona o dani z príjmov zároveň povinnosť oznámiť skutočnosť, že zrazil z uvedených príjmov zrážkovú daň. Vzorové tlačivo tohto oznámenia je uverejnené na internetovej stránke DR SR www.drsr.sk / Daňové tlačivá.
Dohoda o vykonaní práce
Aké povinnosti má zamestnávateľ, ak začne zamestnávať pracovníkov na dohody o vykonaní práce?
-- Ak začne daňovník vyplácať odmeny na základe dohôd uzatvorených podľa Zákonníka práce, stáva sa zamestnávateľom, je povinný registrovať sa na príslušnom daňovom úrade ako platiteľ dane zo závislej činnosti. Odmeny z dohôd sú predmetom dane zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Povinnosť zraziť daň/preddavok na daň (vo výške 19 % po znížení odmeny o povinné poistné, ak sú odmeny vymeriavacím základom pre výpočet poistného) z predmetnej odmeny nastáva dňom výplaty. Ak vyplácaná odmena nepresiahne sumu 5 000 Sk a jej príjemca (zamestnanec) si neuplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus (podpísaním tlačiva Vyhlásenie k zdaneniu príjmov...), z uvedenej odmeny sa vyberie daň zrážkou v zmysle § 43 ods. 3 písm. j) zákona o dani z príjmov a predmetná daň sa odvedie do 15 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom bola odmena vyplatená. Ak výška vyplatenej odmeny je nad 5 000 Sk, zamestnanec má podpísané vyhlásenie, zrazí sa z odmeny preddavok na daň v zmysle § 35 zákona o dani z príjmov, ktorý sa odvedie do 5 dní po výplate. Povinnosti zamestnávateľa z daňového hľadiska sú ustanovené v § 39 zákona o dani z príjmov.
Dohoda o pracovnej činnosti
Zamestnávateľ prijal zamestnancov na dohodu o pracovnej činnosti. Je potrebné odvádzať z ich príjmov preddavky? Nevzťahuje sa na nich oslobodenie od dane?
-- Odmeny vyplácané na základe dohody sú príjmom zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov a zdaňujú sa preddavkom na daň podľa § 35 zákona o dani z príjmov, resp. zrážkovou daňou podľa § 43 ods. 3 písm. j) zákona o dani z príjmov. Takýto príjem nie je od dane oslobodený. Ak zamestnanec podpíše tlačivo Vyhlásenie k zdaneniu príjmov... (v prípade, že takéto tlačivo nemá podpísané u iného zamestnávateľa), uplatní si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka (v r. 2006 v sume 7 568 Sk mesačne) a pri nižšom príjme ako nezdaniteľná časť je jeho základ dane nula, t. j. nevyjde preddavok -- je nula. Na zamestnávateľa sa vzťahuje povinnosť vyplývajúca z § 39 ods. 9 a 11 zákona o dani z príjmov -- zasielať daňovému úradu príslušný prehľad a hlásenie, resp. z § 43 ods. 11 zákona o dani z príjmov -- povinnosť oznamovať príjmy zdanené zrážkovou daňou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 16:17