StoryEditor

Česi a Poliaci z offsetových kompenzácií profitujú

17.05.2004, 00:00

Offsetové programy boli pri rozhodovaní českej vlády a komisie, ktorá vyhodnocovala ponuky na dodávku 14 stíhačiek pre české letectvo a dala prednosť prenájmu švédskych Jas-39 Gripen pred belgickou ponukou nákupu strojov F-16 MLU, jedným z rozhodujúcich faktorov. Podľa agentúry ČTK zohrali úlohu aj pri nižšej cene belgickej ponuky.

Prednosť pred lacnejšou ponukou
Cena za desaťročný prenájom švédskych stíhačiek i s prevádzkovými nákladmi na palivo a platy pilotov bude najviac 21,7 miliardy českých korún, Belgičania ponúkali predaj svojich starších stíhačiek za 17,5 miliardy. Hoci by z obchodu s Belgičanmi získal český štát ešte naspäť 1,6 miliardy korún, daňou z pridanej hodnoty prepracovaný švédsky návrh programov spätných investícií do českej ekonomiky dostal prednosť, pretože výška offsetov kompenzovala belgické vrátenie DPH. Švédi počítajú s investíciami vo výške 130 percent ceny kontraktu. Zmluva sa však pripravuje oddelene od samotnej zmluvy o prenájme lietadiel. Obidve bude zastrešovať memorandum o porozumení, offsety budú súčasťou memoranda i zmluvy.

Najväčší offset v dejinách
Špičkové technológie prinesie využitie offsetových programov aj Poľsku. Sú spojené s nákupom 48 amerických bojových stíhačiek F-16 pre poľskú armádu. Uviedli to Hospodářské noviny. Zmluva, ktorú uzavreli v apríli vo Varšave, je najväčšou zbrojnou zákazkou v strednej a vo východnej Európe. Jej neoddeliteľnou súčasťou je 43 programov priemyslovej kooperácie (offsetov) pre desiatky poľských podnikov a stovky ich subdodávateľov.
Koncern Lockheed Martin dodá prvých 16 lietadiel do troch rokov, zvyšok v roku 2008. Kompenzačné programy sa však v Poľsku začnú už tohto roku a sú rozpočítané na desať rokov. Zatiaľ čo hodnota objednávky predstavuje 3,5 miliardy dolárov, offsety dosiahnu najmenej dvojnásobok a vzniknú vďaka nim tisícky pracovných miest. "Je to vôbec najväčší offset v dejinách," povedal agentúre PAP generál Tome Walters, riaditeľ americkej Agentúry pre spoluprácu v obrane, ktorý zmluvu podpísal za vládu USA. Poľsko získa lietadlá F-16 verzie C/D Block 52+, ktoré ešte nemajú vo výzbroji ani Američania.
"Uzavreli sme výhodné dohody, ktoré otvárajú cestu k modernizácii poľskej ekonomiky," zhodnotil výsledok poľský minister hospodárstva. Programy zahŕňajú najrôznejšie priemyslové odvetvia, ktoré by mali priniesť najmodernejšie technológie a možnosti vývozu. Podľa denníka Rzeczpospolita väčšina obsahuje toľko žiadané "bio, info, techno". Farmaceutický priemysel získa možnosť vyrábať nové generácie liekov, offsety oživia modernými technológiami činnosť niekoľkých leteckých závodov v Mielci, vo Świdniku, Varšave, v Rzeszove, najväčší program sa bude uskutočňovať v závodoch WZL v Bydhošti. Do Poľska sa presťahuje výroba 140-tisíc supermoderných rádiotelefónov, na ktoré bude mať v Európe monopol. Poľskí analytici predpokladajú, že investície spojené so zákazkou povzbudia rast poľskej ekonomiky, pretože pôjde priemerne o miliardu dolárov ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 20:09