StoryEditor

O živnostenské podnikanie je záujem

14.06.2004, 00:00

Júl bude v znamení viacerých zmien týkajúcich sa živnostenského podnikania. Nadobudnúť účinnosť majú dve novely živnostenského zákona. Rozsiahlejšia z dielne rezortu vnútra okrem iného posúva slovenské právo bližšie k európskej legislatíve. Útlejšia poslanecká skracuje doterajšiu lehotu na vydávanie živnostenského listu pri ohlasovacích živnostiach z pätnástich na sedem kalendárnych dní.

Cieľom "euronovely" je podľa riaditeľa odboru Živnostenského podnikania Ministerstva vnútra SR Jána Dutka riešiť okrem iného problémy, ktoré prinášajú odlišné vzdelávacie sústavy v štátoch únie. Zavádza sa spôsob uznávania kvalifikácie osôb z európskeho spoločenstva. Osobám vo svojej domovskej krajine spĺňajúcim podmienky na vykonávanie určitej činnosti sa umožní, aby obdobné činnosti mohli vykonávať aj na slovenskom území. Vládna novela živnostenského zákona okrem aproximácie európskej legislatívy prináša aj viaceré zmeny vyvolané praxou. Viaceré zmeny a presuny nastanú v jednotlivých kategóriách živností. Z remeselných živností napríklad vypustila živnosť elektroinštalatérstvo a pribudli podláharstvo a kachliarstvo.

Viac živnostníkov
Ako dokumentujú údaje rezortu vnútra, na Slovensku sa každoročne zvyšuje dopyt po živnostenských listoch. Naopak, v poslednom období klesá záujem o koncesované živnosti. Živnostenské úrady podľa Dutka neskúmajú dôvody, prečo sumárne počet záujemcov rastie. Predpokladá však, že k tomu mohla prispieť rozsiahla novelizácia živnostenského zákona z roku 2001. Priniesla výraznú liberalizáciu podmienok podnikania, skrátenie lehôt a zjednodušenie správneho konania na vydanie živnostenského listu. Tiež znížila počet koncesovaných živností z vyše 40 na 15. Pod naznačený trend sa podpísala aj snaha nezamestnaných riešiť si vstupom do podnikania svoju ekonomickú situáciu i otázku vlastnej realizácie.

Dodržať zákon
Nedá sa však podľa Dutka vylúčiť ani zvyšujúci sa záujem zamestnávateľov nahrádzať prácu zamestnancov činnosťami vykonávanými na základe živnostenských listov. "Ak sú v takomto prípade splnené podmienky paragrafu dva živnostenského zákona, nie je dôvod na námietky. Ako však potvrdzujú naše kontroly, nie vždy ide o činnosti vykonávané vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť a za účelom dosiahnutia zisku," vysvetľuje Dutko.
Ako pripomína, pri ohlasovacích živnostiach je účelom konania a rozhodovania úradov osvedčiť splnenie zákonom ustanovených všeobecných a osobitných podmienok prevádzkovania živnosti. Pri koncesovaných živnostiach živnostenský úrad rozhoduje o tom, či udelí štátne povolenie na výkon niektorých činností, ktoré môžu svojimi vysoko rizikovými dôsledkami ohroziť verejný záujem, čiže život, zdravie, bezpečnosť a majetok občanov.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trinásť vianočných tipov
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 18:13