StoryEditor

Chýba prevencia v bezpečnosti pri práci

16.01.2008, 23:00

Európsky parlament podporil stratégiu Európskej komisie zameranú na zníženie počtu pracovných úrazov v rámci Európskej únie o 25 percent v nadchádzajúcich piatich rokoch a vyzval členské krajiny na odstraňovanie značných rozdielov, ktoré medzi nimi existujú v tejto oblasti. Každoročne dochádza v únii k 4 miliónom pracovných úrazov, čo predstavuje značnú záťaž pre európske hospodárstvo, keď straty v príjmoch dosahujú ročne asi 1 miliardu EUR, v prepočte asi 33,275 miliardy SKK. Podľa štatistík zomrelo v roku 2006 v Európskej únii na následky pracovných úrazov alebo chorôb z povolania približne 167 000 ľudí a 300 000 pracovníkov odišlo do trvalej invalidity rôzneho stupňa.
V rokoch 200 až 2004 síce došlo k zníženiu počtu pracovných úrazov so smrteľnými následkami o 17 percent a o 20 percent klesol počet pracovných úrazov, ktoré si vyžiadali minimálne trojdňovú práceneschopnosť, no medzi jednotlivými krajinami či odvetviami existujú veľké rozdiely. Najväčším rizikám čelia malé a stredné podniky, ktoré sa podieľajú na 82 percentách všetkých pracovných úrazov a na 90 percentách úrazov so smrteľnými následkami. Z hľadiska odvetví ide najmä o stavebníctvo, poľnohospodárstvo, dopravu a zdravotníctvo, z hľadiska skupín pracovníkov čelia najväčšiemu riziku mladší zamestnanci, vyššie vekové skupiny a migranti.
Práve na skutočnosť, že zníženie počtu úrazov a ochorení sa neprejavilo rovnomerne, poukazuje EP, ktorý požaduje, aby sa prioritne venovala pozornosť uvedeným oblastiam. Od komisie europoslanci žiadajú, aby v polovici plnenia stratégie predložila správu o dosiahnutom pokroku. Slovenský člen Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik uvádza, že Slovensko nie je na tom celkom najhoršie, samozrejme, má stále ešte rezervy, nachádza sa niekde v strede, ale to nemôže stačiť. Tieto veci treba vždy vyjadrovať aj v ekonomických číslach. Tie prostriedky, ktoré sú použité na liečbu alebo odškodnenie vážne zraneného občana alebo občana s chorobou z povolania, sú predsa prostriedky, ktoré všetkým nám potom chýbajú v bežnej zdravotníckej alebo sociálnej starostlivosti. Jednoducho štátu to ide do miliardových škôd. Europoslanec zdôrazňuje potrebu prevencie a lepšej informovanosti pracovníkov, čo je problémom najmä v prípade malých a stredných podnikov. Často zabúdajú na svojich zamestnancov v oblasti prevencie úrazovosti, je slabé povedomie, pracovníci nie sú preškoľovaní v oblasti bezpečnosti a ochrany pri práci, často nemajú ani potrebné ochranné pracovné pomôcky. A to všetko vedie k pomerne vysokej incidencii takýchto úrazov v členských štátoch EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 19:56