StoryEditor

Pritakávači komplikujú život

17.08.2006, 00:00

Susan Loringová má zlé skúsenosti s bývalým nadriadeným pracovníkom, ktorý bol takzvaným pritakávačom -- teda človekom, čo stále hovorí "áno". Nad pridelenými povinnosťami nikdy nehĺbal a keďže bol pričlenený priamo k zakladateľovi firmy, na ostentatívne vyjadrovanie súhlasu mal dosť príležitostí -- o to viac, že "zakladateľ" priam hýril stále novými nápadmi. Až na to, že tieto myšlienky si vyžadovali veľké zmeny projektov, na ktorých už kolektív pracoval dlho predtým. Skrátka, pritakávač vždy horlivo ustúpil.
S. Loringová si dobre pamätá, čo pri tom hovoril: "Skvelá myšlienka, všetko bude hotové do pondelka." Keď protestovala, nadriadený jej vytkol, že nevie, o čo ide, prípadne, že jej chýba väčší rozhľad. Preto vyzerala ako sústavná sťažovateľka. "V takej situácii vám nezostane iné, len sa vzdať. A dopadnete ešte horšie, pretože sa stanete pritakávačom pritakávača," hovorí s odstupom času.
Jej šéf sa stal obľúbencom "najvyšších poschodí", kým ona chodila do práce so žalúdočnou nervozitou.
Pritakávači plnia úlohy zhora tak dôkladne, že nemajú vlastný názor, a preto nie sú schopní kompetentne riadiť spolupracovníkov. Ostatní ich neraz považujú za pätolizačov či nohsledov, ale horlivcom zhoršená povesť neprekáža, stúpajú po kariérovom rebríčku v priamom pomere k vlastnej túžbe po moci. Stále menia úlohy a ciele, pričom medzi ich životom a prácou vzniká nerovnováha. Problémom je, že pritakávačovi možno sotva povedať "nie", ak zamestnanec nechce ohroziť svoje pracovné miesto.
Ako uvádza profesor Harvardovej univerzity Leslie Perlow, možnou zbraňou je len jediné -- pokúsiť sa takému človeku vysvetliť negatívne následky, ktoré prináša bezvýhradná povoľnosť voči predstaveným.
Predavač Lee Folger je vyliečeným pritakávačom. Kedysi zákazníkom sľuboval všetko, čo si len želali, ale potom často zisťoval, že sľuby sa nedajú splniť. Teraz preto namiesto slovíčka "áno" používa radšej malý obchvat: "Nie som si celkom istý, či vaše očakávanie splníme, ale pokúsime sa." Podľa neho ide rozhodne o lepší spôsob, ako zvládnuť celú situáciu, aj keď takáto výpoveď možno autorovi tak dobre nepadne. Keď totiž hovoril "áno", cítil sa ako všemocný. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 03:04