StoryEditor

Večný boj mladých so staršími (I.)

11.01.2006, 23:00

Hoci diskrimináciu podľa veku v pracovných vzťahoch a záležitostiach upravuje aj litera zákona, problematika generačných priepastí bude vždy aktuálna. Najmä v rozvinutých ekonomikách púta v poslednom období pozornosť čoraz väčšieho počtu pracovných psychológov či autorov odborných i populárnych článkov a kníh.
Pojmom "generačná priepasť" pritom podľa HRweb.sk väčšina z nich označuje komunikačné nedorozumenia (alebo neschopnosť jednoducho, rýchlo a jasne sa dohovoriť), ktorých základom je vekový rozdiel. Generačná priepasť však nie je fenoménom len dnešnej doby a blízkej budúcnosti. Napríklad označenie "generácia baby-boomerov", čo je anglický výraz pre človeka narodeného v západnej Európe či v Spojených štátoch v čase povojnovej populačnej explózie, je známe už od konca šesťdesiatych rokov minulého storočia.

Priepasť sa prehlbuje
Napriek pomerne dlhej existencii problematiky generačných priepastí niektorí experti tvrdia, že rozdiely medzi jednotlivými generáciami sú v súčasnosti omnoho hlbšie a komplexnejšie. Tento fakt sa v každodennej praxi prejavuje ťažkosťami v spolupráci, komunikácii a vo vzájomnom pochopení, ktoré pociťujú pracovníci rôznych vekových kategórií. Claire Rainesová, spoluautorka knihy Generations at work, napríklad povedala: "V dnešnej dobe sa hovorí o množstve rozdielov medzi generáciami, ktoré sú väčšie ako kedykoľvek predtým. Je to jednoducho preto, že svet sa za posledných päťdesiat až osemdesiat rokov neuveriteľne zmenil."

Iná reč mladých ľudí
V súčasnom období starší zamestnanci nielen z ekonomického, ale aj z psychologického hľadiska odďaľujú svoj odchod do dôchodku. Na trh práce súčasne vstupujú mladí pracovníci, takže hlavnú pracovnú silu tvorí viac generácií. Najmä vo vyspelých ekonomikách, kde sú starší ľudia výkonnejší a "menej opotrebovaní", sa v praxi neraz stáva, že na jednom pracovisku sa stretávajú až štyri rôzne generácie. Paul Storfer, prezident spoločnosti HR Technologies, hovorí, že "každá z týchto generácií má vlastný jazyk". Napríklad pojem "komunikačné schopnosti" môže pre starších pracovníkov znamenať umenie zvládať formálny spôsob rozhovoru "z očí do očí", kým pre mladších predstavuje písanie e-mailov vo firemnom intranete.

Základom pochopenie
Predchádzať prípadným nedorozumeniam môžu ľahšie a efektívnejšie ľudia, ktorí si uvedomujú prítomnosť určitých základných rozdielov. Pamätať na tento fakt treba takpovediac na každom kroku -- či ide o hľadanie práce, predkladanie nejakého nového nápadu nadriadenému alebo vedenie väčšieho či menšieho tímu. V tejto súvislosti si však treba uvedomiť, že vek je len jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú spôsob komunikácie. Rok narodenia sám osebe neurčuje smer myslenia alebo kvalitu názorov. Napriek tomu experti upozorňujú, že pri komunikácii jednotlivých generačných skupín treba pamätať na niektoré ich základné znaky. Virtuálny magazín HRweb.sk ich napríklad pomenúva a charakterizuje takto:
Tradicionalisti (narodení v rokoch 1922 -- 1943). Dôležitou udalosťou pri formovaní myslenia tejto generácie bola veľká hospodárska kríza a druhá svetová vojna. Možno aj preto títo pracovníci prikladajú veľkú dôležitosť formálnosti a hierarchickému (zhora dolu) usporiadaniu systému právomocí. Tradicionalista určite radšej napíše písomný odkaz, akoby ho mal zakričať nahlas cez celú miestnosť. A pravdepodobne sa bude cítiť atakovaný priamočiarym prístupom príslušníka generácie X. Rešpekt je v tejto skupine veľmi dôležitý. Viaceré štúdie ukázali, že práve rešpekt je jednou zo základných psychologických potrieb starších ľudí. Mladší pracovníci sú zvyknutí na rovnú spoločenskú štruktúru, avšak u starších kolegov si môžu "šplhnúť" napríklad používaním titulov namiesto krstného mena a plánovaním schôdzok namiesto neohláseného príchodu.
Baby-boomeri (narodení v rokoch 1943 -- 1960). "Baby-boomeri sú ľudia, ktorí pracujú, aby žili," hovorí Connie Fullerová, spoluautorka knihy Bridging the Boomer-Xer Gap. Vďaka veľkému počtu príslušníkov tejto generácie sa z nich stala súťaživá skupina, v ktorej sa vo všeobecnosti uprednostňuje uznanie a jednotlivec je ochotný obetovať sa pre úspech. Pre baby-boomerov je významný osobný prístup a spôsob komunikácie, ktorými chcú docieliť vybudovanie vzťahu. Podobne ako tradicionalisti uprednostňujú hierarchický prístup a vážia si rešpekt.
Generácia X (narodení v rokoch 1960 -- 1980). Vysoké percento rozvodov a rastúca tendencia pracujúcich matiek spôsobila u detí narodených v tomto období väčšiu samostatnosť. Počas detstva sledovali honbu svojich rodičov za kariérou. Výsledkom je, že sú skeptickí a majú tendenciu robiť veci individuálne, pričom práca a život sú u nich v rovnováhe. Mnohí z nich sa viac potešia niekoľkým dňom voľna ako postupu na hierarchickom rebríčku spoločnosti. Ak majú pracovať navyše, potrebujú vedieť prečo. Táto generácia hodnotí najmä výkonnosť a priamosť. Starší ľudia s nimi budú komunikovať ľahšie, ak sa vyhnú zbytočným schôdzam a budú postupovať priamo.
Milénioví (narodení v rokoch 1980 -- 2000). Prví zástupcovia tejto generácie sa práve dostávajú do prvých pracovných pomerov. Často sú považovaní za mladšiu verziu generácie X, avšak v skutočnosti sú viac optimistickí a orientovaní na spoluprácu. So svojimi predchodcami sa zhodnú v dôraze na vyváženosť života a práce a prácu s novými technológiami. Ich rodičia ich učili dávať najavo svoje city, preto je dôležité dať im možnosť prezentácie. Vlastne ide o to, že ešte len majú ukázať, akým prínosom pre spoločnosť budú v budúcnosti.
(Na budúce súboj generácií v postkominustických krajinách)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 14:41