StoryEditor

Klimatizácia spôsobuje ťažkosti

04.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nesprávne nastavená a neudržiavaná klimatizácia môže zapríčiniť zdravotné problémy.
Menej otužilým a oslabeným jedincom hrozí pri väčšom interiérovom ochladení zápal hrtana a sliznice hltana, opuchy slizníc nosa a reumatické problémy. Vzduch, ktorým je budova z klimatizácie zásobovaná, môže byť zdrojom infekčných ochorení. Pôvodca legionárskej choroby -- Legionella pneumophila sa usídľuje v chladiacich vežiach, odparovacích kondenzátoroch a klimatizačných zariadeniach. Toto ochorenie sa najčastejšie prejavuje pneumóniou, ktorej ďalšou komplikáciou býva postihnutie obličiek a pečene.
Optimálna teplota vzduchu v miestnosti v letných mesiacoch je 23 až 24 stupňov Celzia, v zimných od 19 do 22 stupňov Celzia. Primeraná teplota je však pre každého jednotlivca rozdielna. Termoregulačné procesy súvisia s vekom, zdravotným stavom, pravidelným užívaním liekov, stravovaním, pohybovým režimom a otužovaním.
Odporúčané percento čerstvého vzduchu pri umelej ventilácii budov je 1,5 kubického metra na obyvateľa miestnosti. V priestoroch, kde sa fajčí, by percento čerstvého vzduchu malo byť vyššie, a to šesť kubických metrov na obyvateľa miestnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 01:12