StoryEditor

Jednu rybu mesačne

06.02.2003, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ten, kto konzumuje jednu až tri ryby mesačne, znižuje riziko mozgovej príhody až o štyridsať percent v porovnaní s tými, ktorí nejedia ryby vôbec. K tomuto záveru dospeli vedci z Harvardskej univerzity (štát Massachusetts) v štúdii, ktorá sledovala 43 000 osôb v priebehu posledných dvanásť rokov.
Podľa záverov štúdie, ktorú zverejnil americký Journal of the American Medical Association, je zaujímavé, že jedna až tri ryby mesačne je optimálne množstvo. Ďalšie zvyšovanie rybacích jedál sa už nijako významne neprejavilo. Výsledky ukázali, že konzumácia rýb päťkrát týždenne znižuje riziko mozgovej príhody až o 46 percent. Vedci predpokladajú, že na tento fakt majú vplyv účinky mastnej polonasýtenej kyseliny Omega 3.
" Neprekvapil nás fakt, že ryby majú blahodarný vplyv na zdravie, ale prekvapilo nás, že dokonca aj malé, pravidelne podávané, množstvo mastnej kyseliny Omega 3 podstatne znižuje riziká mozgovej príhody," uviedol spoluautor štúdie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
11. máj 2024 17:02