StoryEditor

Cvičenie znižuje riziko demencie

01.08.2006, 00:00

Pravidelné cvičenie znižuje riziko stareckej demencie, a to v priemere až o 40 percent. S odvolaním na štúdiu amerického tímu z Group Health Cooperative pri Washingtonovej univerzite v Seattli to napísal na svojej internetovej stránke časopis NewScientist.
Výskumný tím zhromaždil skupinu 1 740 ľudí starších ako 65 rokov, ktorí mali na začiatku pokusu dobré rozpoznávacie funkcie. Účastníci hlásili, ako často týždenne cvičili dlhšie ako pätnásť minút v rámci aktivít od prechádzky po plávanie. Výskumníci registrovali fyzickú veličinu ako silu stisku a rýchlosť chôdze, ktoré vyhodnocovali každé dva roky. Súbežne s tým vykonávali testy, či sa u osoby nerozvíja nejaká forma demencie, uvádza sa v publikácii. Po šiestich rokoch sa poruchy poznávacích a chápajúcich schopností rozvinuli pri 158 osobách, z ktorých 107 postihla dokonca Alzheimerova choroba. U tých, ktorí cvičili aspoň trikrát týždenne, bolo riziko rozvinutej demencie o 38 percent nižšie ako u ľudí, ktorí nehlásili telesné aktivity. Výsledky ďalej ukázali, že ešte väčšie šance vyhnúť sa demencii majú ľudia telesne slabší, ak podrobia telo pravidelnej telesnej námahe. U ľudí, ktorí vykazovali desiaty stupeň fyzickej odolnosti zo šestnásťbodovej stupnice, sa riziko demencie znížilo o 42 percent. V skupine ľudí s dvanástym bodom fyzickej odolnosti sa riziko znížilo o 25 percent, píše sa v štúdii. Jeden z výskumníkov Paul Crane uviedol, že biologický mechanizmus za takým významným poklesom rizika nie je známy, ale môže ísť o priaznivý vplyv cvičenia na kardiovaskulárny systém, v ktorom sa preto tak rýchlo vytvárajú zrazeniny. Tieto zrazeniny potom bránia správnej výžive a funkcii mozgu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 10:46