StoryEditor

Krátke správy

29.05.2003, 00:00

Japonská burza skončila včera na dvojtýždňovom maxime na čele s akciami firmy TDK Corp. a iných technologických exportérov. Správy o zlepšení spotrebiteľskej dôvery v USA totiž vyvolali nádeje japonských investorov v oživenie dopytu na svetových trhoch. Index Nikkei vzrástol o 1,40 % a skončil na úrovni 8 234,18 bodu, ktorá je dvojtýždňovým zatváracím maximom. Rozsiahlejší index TOPIX stúpol o 0,91 % na 822,31 bodu. (SITA)

Prezidenti Argentíny a Brazílie Nestor Kirchner a Luiz Inácio Lula da Silva cez víkend v Buenos Aires prejavili ochotu spolupracovať pri zlepšení činnosti hospodárskeho zoskupenia Mercosur. Jeho členmi sú ešte aj Uruguaj a Paraguaj. Výsledkom ich úsilia o vytvorenie spoločného hospodárskeho priestoru v Latinskej Amerike by malo byť zavedenie spoločnej meny - latina. Zavedenie spoločnej meny v tomto hospodárskom zoskupení doteraz blokovali rozdielne hospodárske systémy. (TASR)

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v Ruskej federácii zvýšil od januára do apríla tohto roku o 6,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Ako ďalej informuje v francúzsky ekonomický denník Les Echos, ruské ministerstvo ekonomického rozvoja na základe svojich predbežných výsledkov revidovalo smerom hore vlastné prognózy o ekonomickom raste na tento rok. Doteraz ministerstvo hovorilo o raste 4,5 %, ale podľa informácií uverejnených v utorok prognózy zvýšilo na 4,6 %. (TASR)

Francúzsko musí ešte v tomto roku znížiť svoj rozpočtový deficit, v inom prípade by muselo vynaložiť obrovskú námahu, aby ho v roku 2004 zredukovalo pod 3 % z HDP. "Francúzsko nie je formálne povinné dostať sa v tomto roku pod 3-percentnú hranicu, ale nevyhne sa tomu, aby rešpektovalo túto úroveň v budúcom roku," zdôraznil komisár Európskej únie pre menové otázky Pedro Solbes. Francúzsky rozpočtový deficit dosiahol vlani 3,1 % HDP. V tomto roku očakáva francúzska vláda deficit na úrovni 3,4 %. V nasledujúcom roku by sa mal znížiť na 2,9 %. (TASR)

Po zhodnotení viacerých titulov oba akciové indexy Burzy cenných papierov Praha sa v strede týždňa mierne posilnili. Hlavný PX 50 vzrástol o 0,2 % na 552,2 bodu, užší PX-D si pripísal 0,16 % na 1 381,6 bodu. S najväčším ziskom uzavreli obchodovanie na hlavnom parkete účastiny Unipetrolu, keď sa zhodnotili o 1,97 % na 50,19 Kč. S odstupom nasledovali akcie ČEZ, ktoré vzrástli o 0,41 % na 111,24 Kč. (TASR)

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nepozvala Irak na svoje plánované stretnutie na budúci mesiac. Jeho pozvanie neplánuje dovtedy, kým na čele Iraku nebude medzinárodne uznaná vláda. Stretnutie 11-členného kartelu je naplánované na 11. júna v Katare. Kartel by mal posúdiť zníženie dodávok ropy, čím by vznikol priestor na opätovný návrat k vývozu irackej ropy. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
11. máj 2024 16:52