StoryEditor

Poistenci DDP nesmú byť zneistení

12.03.2003, 23:00
Aj doplnkové dôchodkové poisťovne považujú zmenu zákona o doplnkových dôchodkových poisťovniach za nevyhnutnú. Uviedli to predstavitelia asociácie týchto špecializovaných poisťovní. Podľa nich by sa však mala uskutočniť veľmi citlivo. "V žiadnom prípade však nesmú byť zneistení naši klienti a spochybnené ich práva," skonštatoval šéf asociácie Marián Štofko. Spochybnenie fungovania doplnkových dôchodkových poisťovní by mohlo znamenať aj spochybnenie fungovania nových dôchodkových správcovských spoločností pôsobiacich v druhom pilieri, prostredníctvom ktorých si ľudia od určitého veku budú musieť po reforme dôchodkového systému povinne sporiť na svoj dôchodok. Predstavitelia DDP však zatiaľ nevedeli konkrétne povedať, na akom princípe by mali budúce DDP podľa nich fungovať.
Ministerstvo práce v súčasnosti aj v spolupráci s doplnkovými dôchodkovými poisťovňami pracuje na novele zákona o týchto poisťovniach. Podľa nedávneho vyjadrenia štátneho tajomníka Michala Horvátha by sa mali pretransformovať na fondy doplnkového dôchodkového sporenia. Majetok fondu by spravovali správcovské spoločnosti, ktoré podnikajú na základe zákona o kolektívnom investovaní a podliehajú kontrole Úradu pre finančný trh. DDP by tak pravdepodobne museli osloviť existujúcu alebo vytvoriť novú správcovskú spoločnosť. Správa majetku poistencov by sa tak oddelila priamo od majetku poisťovní. Zmena však podľa predstaviteľov poisťovní nebude jednoduchá. Vyriešiť treba veľa technických otázok. DDP tak pravdepodobne pri zmene budú trvať na niektorých prechodných ustanoveniach. Podľa koncepcie dôchodkovej reformy by sa DDP mali stať súčasťou tretieho, nepovinného piliera, do ktorého by mali patriť aj životné poisťovne.
Podľa generálneho riaditeľa DDP Tatry-Sympatia Michala Nemca majú všetky DDP záujem pôsobiť aj v druhom kapitalizačnom pilieri. "Subjekty stojace za doplnkovými dôchodkovými poisťovňami sú veľmi silné a pravdepodobne sa budú uchádzať aj o správu prostriedkov v kapitalizačnom pilieri," uviedol. Podľa neho by správa prostriedkov v druhom aj v treťom pilieri jednou spoločnosťou priniesla pre poistencov len výhody. "Jednoznačne by sa tým ušetrili administratívne náklady na správu zmlúv," dodal.
Doplnkové dôchodkové poisťovne majú spolu takmer 500-tisíc klientov, ktorým spravujú viac ako 9 miliárd korún.
Trhový podiel jednotlivých DDP
Tatry - Sympatia 52,40%
Stabilita 22,70%
Pokoj 17,80%
Credit Suisse Life and Pension 7,10%
Zdroj: DDP
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:22