StoryEditor

Ropa slabne tretí deň za sebou

24.10.2007, 00:00

Cena ropy sa oslabuje už tretí deň za sebou. Upokojenie situácie medzi Tureckom a Irakom je jedným z hlavných faktorov súčasného poklesu, podporené navyše očakávaniami o náraste zásob čierneho zlata v USA. Tie podľa analytikov minulý týždeň stúpli o 800-tisíc barelov, čo však musí potvrdiť americká vládna agentúra pre energetiku vo svojej stredajšej správe. Cena tejto vzácnej suroviny sa tak vzďaľuje od psychologickej hranice 90 dolárov, na ktorú zaútočila v piatok. Ďalší náznak zníženia na Blízkom východe a potvrdenie poklesu zásob ropy by malo pomôcť stlačiť cenu ešte nižšie. O 17.45 SEČ sa cena decembrového kontraktu nachádzala na úrovni 85,39 USD za barel, čo predstavuje denný pokles o 0,7 percenta.
Zlatu sa podarilo vyťažiť z oslabujúceho sa dolára, keď ten nedokázal nadviazať na svoje pondelňajšie prudké odrazenie. Ani klesajúca cena ropy tak nedokázala stlačiť cenu žltého kovu nižšie. Závislosť medzi dolárom a žltým kovom bola stredobodom pozornosti obchodníkov, ktorí znovu vo väčšej miere nakupovali tento kov. O 17.50 SEČ sa cena decembrového kontraktu nachádzala na úrovni 763 USD za trojskú uncu, čo predstavuje denný pokles ceny o 0,3 percenta.
Počas pokojného dňa sa podarilo aj káve Robuste prilepšiť si. Jej cena v utorok mierne vzrástla po správach o možnom oneskorení vietnamskej úrody. Silné dažde a záplavy ohrozujú úrodu v záverečnom štádiu rastu a pravdepodobne zapríčinia aj oneskorenie začiatku zberu úrody. Výsledkom bol mierny nárast o 0,3 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 06:56