StoryEditor

Kreditné karty sú čoraz populárnejšie

07.01.2004, 23:00
Počet kreditných kariet narástol o 71 percent, Slovensko sa v raste hodnoty celkových výdavkov umiestnilo na čele krajín V4.

Používanie platobných kariet medzi Slovákmi narastá. Vyplýva to zo štatistických informácií vydaných asociáciou Visa International. Celkový objem transakcií u obchodníkov sa za 12 mesiacov končiacich septembrom 2003 zvýšil o 79 percent. Slováci si čoraz viac uvedomujú výhody kariet a používajú ich častejšie na denné nákupy. Podľa Visa International obchodníci, ktorí prijímajú platby kartou, dosahujú vyššie obraty a majú aj nižšie náklady na manipuláciu s hotovosťou. Slováci u obchodníkov vykonali takmer 11 miliónov transakcií, čo predstavuje nárast o 55 percent. Platby v obchodoch rástli takmer päťnásobne rýchlejšie ako výbery hotovosti z bankomatov, čo potvrdzuje zmenu nákupných zvyklostí a ich postupný prechod na bezhotovostné platby.
Slováci minuli prostredníctvom kariet Visa 1,979 miliardy amerických dolárov, čo predstavuje 64-percentný nárast. Slovensko sa tak v raste hodnoty celkových výdavkov umiestnilo v okolitých krajinách na prvom mieste pred Poľskom, Maďarskom aj Českou republikou. "Nárast popularity platobných produktov potvrdzuje, že majitelia kariet sú viac uvedomelí, keď majú peniaze radšej uložené v banke, a nie vo svojom vrecku," uviedol Miloslav Kozler, regionálny manažér Visa International CEMEA pre Slovensko. Ako dodal, banky a obchodníci spolupracujú na zlepšovaní platobnej infraštruktúry krajiny tak, aby mali majitelia kariet k dispozícii ešte viac možností na využitie moderných platobných nástrojov.
"Ak majiteľ karty potrebuje zaplatiť za tovar alebo služby, je pohodlnejšie a bezpečnejšie, keď použije u obchodníka platobnú kartu a nemusí strácať čas čakaním na výber hotovosti v rade pri bankomate alebo v banke. Počet obchodníkov, ktorí umožňujú platbu kartou, nepretržite stúpa a na Slovensku v súčasnosti akceptuje karty Visa viac než 12 070 obchodných miest," dodal Kozler
Výrazne vzrástol aj počet vydaných kreditných kariet Visa na Slovensku, a to o 71 percent. Celkový počet vydaných kreditných kariet dosiahol na konci septembra minulého roka viac ako 36-tisíc kusov. Objem platieb kreditnými kartami Visa sa na Slovensku zdvojnásobil. Kreditné karty sú veľmi obľúbeným nástrojom na platby u obchodníkov, keďže najviac transakcií prebehlo v reštauráciách, hoteloch, supermarketoch a iných obchodoch. Prostriedky na kreditnej karte sú dostupné 24 hodín denne, 7 dní v týždni a za platby v obchodoch sa neúčtujú žiadne transakčné poplatky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 11:57