StoryEditor

OECD: Slovensko zostane tigrom regiónu

06.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Slovenská republika zostane ekonomickým "tigrom" strednej Európy. Vyplýva to z najnovšieho hospodárskeho výhľadu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD, podľa ktorého vzrastie hrubý domáci produkt Slovenska v roku 2008 o 7,3 percenta a v roku 2009 o 6,9 percenta. Hospodársky rast Slovenska sa však v nasledujúcich rokoch predsa len mierne oslabí z tohtoročného rastu o 9,3 percenta hrubého domáceho produktu, a to najmä pre pominutie efektu z nových priamych zahraničných investícií. Napriek tomu zostane hospodársky rast Slovenska najvyšší spomedzi európskych členov OECD.
Organizácia odporúča Slovensku, aby si udržalo trend prísnej fiškálnej politiky, ktorá je potrebná pre splnenie kritérií na prijatie eura. Index spotrebiteľských cien na Slovensku v tomto roku dosiahne 2,7 percenta, v budúcom roku sa podľa prognóz organizácie zrýchli na 3,2 percenta, kým v roku 2009 sa spomalí na 2,8 percenta. Najväčším rizikom pre infláciu je podľa OECD rast cien energií a potravín, ako aj zvýšenie nepriamych daní a prechod na spoločnú menu v roku 2009. Prognóza organizácie predpovedá aj postupný pokles miery nezamestnanosti na Slovensku. Tá by mala v tomto roku dosiahnuť 11 percent, avšak v budúcom roku by to malo byť už len 10,1 percenta a 9,4 percenta v roku 2009. Pod postupný pokles nezamestnanosti sa podľa OECD podpísali reformy pracovného trhu.
Vo vzťahu k susedným krajinám vyjadrila organizácia OECD obavy z rastúcej inflácie v Poľsku a Českej republike. Miera inflácie v Česku totiž vyskočí na budúci rok podľa prognóz až na 4,6 percenta, podobne v Poľsku sa očakáva zrýchlenie inflácie približne na 3,6 percenta. Maďarsko podľa OECD nutne potrebuje rozpočtovú reformu, aby získalo späť konkurencieschopnosť svojej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 22:11