StoryEditor

Nové burzové pravidlá EÚ zatrasú trhmi

30.09.2003, 00:00
Autor:
SITASITA
Nové burzové pravidlá EÚ zatrasú trhmi, aktualizácia 10 rokov starej smernice, ktorá riadi služby poskytované v oblasti investícií, liberalizuje trh investičných služieb.

Nové pravidlá obchodov s akciami, na ktorých sa vo štvrtok dohodli členovia Európskeho parlamentu, výrazne zmenia spôsob fungovania európskych akciových trhov. Investori totiž získajú väčšiu možnosť výberu pri vyhľadávaní poskytovateľov finančných služieb a spôsobu realizácie obchodov. Nové pravidlá aktualizujú 10 rokov starú smernicu, ktorá riadi služby poskytované v oblasti investícií.
Revízia smernice, ktorá je základným kameňom jednotného európskeho trhu finančných služieb, mení s platnosťou od roka 2006 v mnohých aspektoch trhové praktiky. Revízia, ktorú navrhla Európska komisia, najprv finančný sektor pobúrila, pretože podrobne stanovuje, ako si budú v budúcnosti konkurovať investičné firmy a burzy. Verzia predložená parlamentom však finančníkov utíšila a niekoľko bánk a búrz dokonca nadchla. No musia ju ešte schváliť členské krajiny, ktoré zrejme budú mať voči niektorým pasážam výhrady.
Investičné firmy budú môcť ponúkať služby klientom v celej Európskej únii. Predstavitelia sektora uviedli, že finančné centrá, burzy, banky a makléri budú musieť kvôli smernici "hrať vyššiu hru", pretože krajiny už nebudú môcť zavádzať opatrenia, ktoré uzatvárajú prístup na trh zahraničným maklérom. "Slabším burzám vzrastie konkurencia," uviedol predstaviteľ nemenovanej burzy. To by mohlo viesť k ďalšej konsolidácii odvetvia.
Jednou z hlavných zmien je, že sa ruší pravidlo sústredených obchodných príkazov, vďaka čomu mohli krajiny požadovať, aby boli príkazy spracúvané cez burzu. Investori si tak budú môcť kúpiť akcie mimo burzy a banky a maklérske firmy budú bojovať o to, kto príkazy spracuje. Pravidlo sa zrušilo po tom, čo najväčšie európske burzy ako London Stock Exchange, Deutsche Börse a Euronext zmenili svoju právnu formu na kótované obchodné spoločnosti. Mimoburzové akciové obchody sú bežnou záležitosťou v Londýne a do určitej miery aj v Nemecku. V Holandsku, Taliansku, vo Francúzsku a v ďalších krajinách, kde bolo zavedené pravidlo sústredených obchodných príkazov, sú však zakázané.
V týchto krajinách by tiež burzy mohli zažiť až 30-percentný pokles objemov obchodov, keď sa budú niektoré transakcie realizovať mimo burzového parketu. Napríklad v Londýne prechádza burzou 65 % obchodných príkazov a zvyšok sa spracúva mimo nej. Dosah nižších objemov obchodov na burzy by mali zmierniť poplatky, ktoré budú makléri platiť za to, že využívajú burzy na hlásenie svojich mimoburzových obchodov. Ide o novú požiadavku, ktorým chce revidovaná smernica zvýšiť transparentnosť trhu po skončení obchodného dňa.
Náhradou za zrušenie sústredených obchodných príkazov bude však vyššia regulácia burzových obchodov. Makléri budú musieť publikovať cenu ponuky a dopytu, za ktorú mienia realizovať takzvaný "štandardný" príkaz, takže ceny budú môcť vidieť aj iní účastníci trhu. Nové pravidlá budú platiť aj pre bývalé komunistické krajiny z východnej Európy, ktoré sa majú v máji budúceho roka pripojiť k Európskej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 03:08