StoryEditor

Krátke správy

25.07.2005, 00:00

Malajzia chce udržať stabilný kurz svojej meny oproti doláru, ale nezverejnila fluktuačné pásmo, v ktorom by sa mal pohybovať. Tri dni po uvoľnení pevného kurzu národnej meny a rozhodnutí o jeho usmerňovaní centrálnou bankou to povedal minister financií Nor Mohamed Jekkap, ktorý je pokladaný za jedného z architektov predchádzajúcej menovej politiky tejto ázijskej krajiny. Minister dodal, že vláda nebude zasahovať do menovej politiky centrálnej banky, žiada od nej len stabilitu kurzu národnej meny, a nie jej veľké výkyvy. Vo štvrtok tento týždeň malajzijská centrálna banka zrušila pevný výmenný kurz národnej meny, ringgitu, oproti doláru, ktorý bol 1 USD k 3,88 ringgitu. Minister dodal, že stabilný kurz národnej meny je výhodný pre každého. Malajzia pevne napojila ringgit na dolár v septembri 1998. Bolo to v čase, keď finančná kríza v Ázii vrcholila. (TASR)

Pokus o prienik holandskej banky ABN Amro a španielskej BBVA do talianskeho bankovníctva sa skončil neúspechom. Baskická Bank Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) po viacmesačnom zápase stiahla ponuku na kúpu talianskej Banca Nazionale del Lavoro (BNL). Obe banky oznámili, že svoje ponuky na úverové ústavy, o ktoré mali záujem, už ani nepredĺžia a ani nezvýšia. Očakáva sa, že holandská banka, ktorá získala už takmer 30-percentný podiel v Banca Antonveneta (BA), ho predá konkurentovi BPI (Banca Popolare Italiana), ktorý sa uchádzal o BA. Európska komisia preskúma postup talianskych kompetentných orgánov. BBVA ponúkla za BNL 6,8 miliardy eur. Talianska poisťovňa Unipol však ponúkla za ňu len 5 miliárd eur. Napriek tomu sa presadila, lebo istá skupina podnikateľov s nehnuteľnosťami, ktorá má v BNL podiel 27 %, odmietla ponuku Španielov a radšej rokovala s Unipolom. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 03:21