StoryEditor

Budúce dôchodky stráži hedging

21.01.2007, 23:00
Na vyhýbanie sa menovému riziku vo vyvážených a rastových dôchodkových fondoch používajú správcovské spoločnosti najmä menové forwardy a menové swapy.

Dôchodkovým správcovským spoločnostiam sa oplatilo poistiť si budúci kurz koruny. Napriek jej výraznému posilneniu koncom minulého roka práve vďaka hedgingu úspešne zhodnotili peniaze sporiteľov v druhom pilieri dôchodkového systému, ktoré investovali do akcií vedených v zahraničnej mene. Náklady na menový hedging, čo je vlastne zabezpečenie sa pred pohybom kurzu, považujú spoločnosti za minimálne v porovnaní s potenciálnymi stratami, ktoré by spôsobilo doterajšie posilnenie koruny.
Musia a chcú
Na vyhýbanie sa menovému riziku vo vyvážených a rastových dôchodkových fondoch používajú správcovské spoločnosti najmä menové forwardy a menové swapy. V prvom prípade ide o dohodu, že v budúcnosti sa uskutoční obchod s menou na základe dnes uzatvorených podmienok. Menový swap je dnešný nákup meny a dohoda o jej budúcom predaji tiež za vopred dohodnutých podmienok. Hoci určité využívanie nástrojov menového hedgingu na jednej strane vyžadujú slovenské právne predpisy, správcovské spoločnosti ich využívajú aj nad rámec legislatívy. Vzhľadom na výrazné posilnenie koruny koncom minulého roka im vďačia za elimináciu kurzových strát.
Podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení môže majetok nezabezpečený voči menovému riziku predstavovať vo vyváženom fonde najviac polovicu a v rastovom dôchodkovom fonde osemdesiat percent hodnoty majetku. Mnohé správcovské spoločnosti majú však svoje interné kritériá prísnejšie.
V portfóliách vyvážených a rastových fondov majú dnes dôchodkové spoločnosti menej ako dvadsať percent investícií v zahraničnej mene a tento podiel takmer celý zaisťujú. "Z akciového portfólia je u nás hedgeovaných viac ako deväťdesiat percent," tvrdí portfóliový manažér spoločnosti Winterthur Erik Osuský. Sto percent investícií vedených v eurách, dolároch a jenoch proti menovému riziku zabezpečujú v ČSOB d.s.s.
Čeliť riziku sa vyplatí
Keďže slovenská koruna sa dlhodobo posilňuje oproti zahraničným menám, hedging sa správcom dôchodkových fondov osvedčil. "Vzhľadom na minuloročné významné posilnenie domácej meny oproti euru približne o deväť percent a oproti americkému doláru o viac ako 18 percent môžeme pri spätnom pohľade konštatovať, že použitie vybraných menových produktov bolo strategicky správne," hovorí predseda Predstavenstva VÚB Asset Management Marian Matušovič. "Zabezpečenie voči riziku umožnilo fondom s akciovými investíciami profitovať z rastúcich svetových trhov napriek výraznému posilneniu koruny," dodáva Osuský.
Hedging aj po eure
Po vstupe Slovenska do Európskej menovej únie chcú správcovské spoločnosti naďalej vo veľkej miere hedging menového kurzu využívať. "Zaistenie voči euru už síce nebude potrebné, no okrem amerických dolárov a japonských jenov môžu postupne pribúdať nové meny z ekonomicky čoraz silnejších regiónov, ako je napríklad Čína, India a Rusko, kam by v budúcnosti mohli správcovia dôchodkových fondov začať investovať," vysvetľuje Matušovič. "Aj po prijatí eura budeme investovať na iných ako eurových trhoch, preto bude naďalej významné zaistenie kurzu eura voči ostatným menám," vysvetľuje Osuský. "Hedging bude mať tiež svoje opodstatnenie pri investíciách do amerických akcií," dodáva Katarína Orságová z ČSOB d.s.s.
Na prijatie eura sa aj správcovské spoločnosti postupne pripravujú. Interné prípravy sú zatiaľ osobité pre každého správcu fondu, zohľadňujú sa však aj všeobecné pravidlá dané regulátorom trhu a národný plán. "V poslednom polroku pred zavedením eura bude musieť napríklad každá správcovská spoločnosť poslať svojmu klientovi informáciu o stave jeho dôchodkového účtu aj v prepočte na eurá," vysvetľuje Orságová.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 00:07