StoryEditor

Komoditné trhy

26.11.2006, 23:00

Uplynulý týždeň priniesol skrátené obchodovanie z dôvodu štvrtkového amerického sviatku. Ani to však nezabránilo niektorým komoditám poriadne zamotať hlavu obchodníkom. Zlato sa po odmlke znovu dostalo do "býčej" nálady a ropa po počiatočnom náznaku rastu prudko klesla. Výkony ako na hojdačke sprevádzali po celý týždeň obchodovanie s platinou a sója je najdrahšia za posledných 15 mesiacov. Aj tieto komodity však prekonala kukurica, ktorá vytvorila nové 10-ročné maximum!
Na príklade ropy sa dá ukázať, ako výrazne dokážu dôležité informácie rozhýbať trh. Prvé dva dni sa ropa posilňovala, čo vyvrcholilo v stredu pred správou o stave zásob. Cena januárového kontraktu v priebehu jedinej hodiny spadla o 2,6 %! Čo teda priniesla táto správa? Zásoby ropy stúpli neočakávane výrazne o 5,16 milióna barelov, a to znamená, že sa nachádzajú na najvyššej úrovni od 30. júna! Druhým faktorom bolo zvýšenie zásob benzínu, napriek tomu, že analytici predpokladali presný opak. Práve zásoby tohto paliva boli pozorne sledované pred blížiacim sa sviatkom. Očakávalo sa totiž rekordné množstvo motoristov v USA, ktorí sa chystali vydať na cestu za svojimi blízkymi.
Svoju silu ukázalo aj zlato. Najskôr profitovalo z rastúcich cien ropy, ale najvýraznejšie mu v tom nakoniec pomohol slabnúci dolár. A keďže slabý dolár znižuje aj cenu zlata pre zahraničných investorov, žltý kov sa tak stal veľmi atraktívnym.
Na platine sa v uplynulých piatich dňoch popálilo (alebo zarobilo) asi veľa obchodníkov. Pondelkový nárast o 3,5 % bol rýchlo zmazaný stredajším vyše päťpercentným poklesom. Môžeme za tým vidieť špekulácie o vytvorení nového tzv. ETF fondu. Po tom ako sa tieto špekulácie nepotvrdili, cena platiny sa oslabila tak prudko, že zaznamenala najväčší jednodňový pokles za šesť rokov.
Neobvykle suché a horúce počasie na celom svete tlačí nahor ceny obilnín. Pšenica si tak za týždeň polepšila o 5,5 % a sója sa dostala na najvyššiu úroveň od augusta 2005. Prispieva k tomu aj veľký celosvetový dopyt, ktorý prevyšuje ponuku tejto komodity. Výborné exportné čísla len potvrdili, že o obilniny vyvážané z USA je obrovský záujem, a preto je možné, že tieto komodity ešte nepovedali posledné slovo.

OBCHODOVANIE SPOT, FORWARD A FUTURES

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 02:54