StoryEditor

Istrobanka má nového majiteľa

17.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Odborová organizácia ÖGB predala štvrtú najväčšiu rakúsku banku BAWAG skupine investorov vedenú americkým fondom Cerberus Capital Management. Ďalšími investormi sú hypotekárna banka Wüstenrot, rakúska divízia talianskej poisťovne Generali a Hannes Androsch, ktorý bol v 70. rokoch ministrom financií Rakúska.
Zmena sa dotkne Istrobanky
Majiteľa tak zmení aj slovenská banka Istrobanka, v ktorej jediným akcionárom a 100-percentným vlastníkom bola od 26. marca 2002 banková spoločnosť BAWAG. "Vstup nového vlastníka do našej materskej spoločnosti prestavuje istotu a stabilitu. Všetky zmluvné záväzky, produkty či obchodné podmienky zostávajú nezmenené v tej podobe, ako boli uzavreté a ako platia v súčasnosti," informovala hovorkyňa Istrobanky Miroslava Remenárová.
Prezident odborovej organizácie Rudolf Hundstorfer a predstavitelia Wüstenrotu a Generali odmietli na tlačovej konferencii uviesť kúpnu cenu. Zdroje blízke transakcii však uviedli, že skupina zaplatí za banku 2,6 miliardy eur a vloží dodatočných 600 miliónov eur v hotovosti, aby posilnila chudobnú finančnú bilanciu firmy. Podľa nemenovaného zdroja Cerberus chce urobiť z banky BAWAG bankovú centrálu v Európe.
ÖGB chce pokryť dlhy
Cerberus tak porazil v boji o banku BAWAG americký fond Lone Star a nemeckú štátnu banku BayernLB. ÖGB ponúkol BAWAG na predaj na jar po sérii účtovných škandálov, po ktorých sa odborový zväz dostal do politického a finančného chaosu. Podľa Hundstorfera jedným z dôvodov prečo ÖGB predáva banku skupine vedenú Cerberusom je, že zahŕňa aj členov s rakúskym zázemím. ÖGB chce zo zisku z predaja banky pokryť čistý dlh vo výške 1,7 miliardy eur. Podľa dohody z júna tohto roka musí tiež vyplatiť 200 miliónov eur veriteľom zbankrotovanej americkej maklérskej spoločnosti Refco.
Cerberus -- špecialista na problémy
Spoločnosť Cerberus sa postupne vypracovala na silný hedgeový fond a investora do private equity, pričom má široké skúsenosti s investovaním do problémových podnikov. Fond viedol skupinu, ktorá odkúpila na začiatku tohto roka bankovú divíziu GMAC, ktorú vlastnil General Motors, za 14 miliárd dolárov. Minulý mesiac Cerberus predal časť z japonskej banky Aozora v primárnej verejnej ponuke v hodnote 3,2 miliardy dolárov, čo bola najväčšia primárna ponuka v Japonsku za posledných osem rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 17:25