StoryEditor

Kríza nám investorov neberie. Zatiaľ

23.11.2011, 12:17
Na investorov, ktorí chcú u nás rozbehnúť biznis, je zatiaľ aj dlhová kríza krátka.

Na dnešnej odbornej konferencii Hospodárskych novín, ktorej hlavným partnerom bol UniCredit Bank, to vyhlásil šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič. "V objeme investícií evidujeme päťnásobný nárast," povedal. Zdôraznil, že ide projekty, ktoré sú rozpracované: „Krízy sa investori zatiaľ evidentne neboja. Ako tomu bude o dva či tri mesiace teraz ale neviem povedať.“

Na otázku HN, koľko investorov sme vlastne v tomto roku k nám nalákali, Šimončič presne povedať nevedel. „Tento rok sme na Slovensko prilákali rozhodne viac investorov, ako tomu bolo vlani,“ dodal.

Šimončičove slová potvrdzuje i to, že sa na vláde schválila podpora pre deväť zahraničných spoločností. „Ide o projekty, ktoré sú rozpracované dlhšiu dobu. Títo investori totiž čakali na nové pravidlá o schvaľovaní podpory investícií, ktoré stúpili do platnosti v auguste,“ upresnil na konferencii poradca ministra hospodárstva SR Miroslav Poláček.

Minulý rok pritom Slovensko v lákaní investorov nebolo na tom práve najlepšie. V roku 2010 sa totiž pre nás rozhodla len dvadsiatka spoločností, ktorá u nás preinvestovala zhruba 123 miliónov eur a vytvorila maximálne 2 350 nových pracovných miest. S koľkými sa v ten rok vôbec rokovalo, a teda na koľko sme boli vlastne úspešní, ale štátna agentúra vtedy nespresnila.

Na doplnenie – najtragickejším z pohľadu prílevu investícií bol rok 2009. Vtedy svoj príchod oznámilo len osem investorov - medzi ktorými bol len jeden strategický. Ten dostal i prívlastok investícia snov - ide o taiwanského výrobcu LCD displejov AU optronics, ktorý mal na Považí v pláne zamestnať 1 300 Slovákov priamo a ďalšie dve tisícky nepriamo a preinvestovať viac ako 191 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:21