StoryEditor

Súd rozhodol. Novácku chemičku vlastnia Česi

02.01.2012, 16:00
Novácke chemické závody, ktoré zamestnávajú 1 500 Slovákov, majú po dlhom hľadaní nového majiteľa.

Trenčiansky súd totiž náš strategický podnik, ktorý bol v konkurze, koncom minulého týždňa odklepol českej firme Via Chem Slovakia. Ide o spoločnosť, ktorá patrí skupine Via Chem Group a za ktorou podľa informácií českých médií stojí kontroverzný podnikateľ Petr Sisák.

Ten bol v minulosti litoměrickým súdom obvinený z vytunelovania První slezské banky. "O kupcovi nič nevieme," vyhlásil pre HN odborársky predák Vladimír Hega. Podotkol, že na druhú stranu sú radi, že spoločnosť už niekto vlastní.

Via Chem Slovakia kúpila novácku chemičku za 2,2 milióna eur. Druhý záujemca, firma M-Energo ponúkla o 200-tisíc eur menej.

Významný slovenský podnik sa do problémov dostal po tom, čo mu Európska komisia vyrubila skoro 20 miliónov eur vysokú pokutu za kartel. To spoločnosť neustála a dostala sa do konkurzu, pričom medzinárodným tendrom sa hľadal kupec. Víťaz vzišiel až z druhého kola ponukového konania. Do prvého sa prihlásil veľkopodnikateľ Miroslav Remeta, ktorý cez svoju firmu M-Energo ponúkol za chemičku dva milióny eur.

Predaj sa mu neodklepol. "Veriteľský výbor uložil 6. decembra 2011 správcovi vyhodnotiť ako víťaznú ponuku podanú záujemcom Spolchemie Slovakia (prednedávnom došlo k jej premenovaniu na Via Chem Slovakia - pozn. HN)," potvrdil pre HN hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Podotkol, že odvolanie proti tomuto uzneseniu nie je prípustné. Do druhého kola sa zapojil aj Remeta s ponukou 2,05 milióna eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:40