StoryEditor

Zaostrené na banky: Namiesto úplatkov dával torty

03.04.2011, 16:01
Šéf Slovenskej sporiteľne Jozef Síkela si odniesol z pôsobenia na Ukrajine netradičné zážitky.

Aj keď šéf Slovenskej sporiteľne má aj na Slovensku zaujímavý život, jeho najzaujímavejšie zážitky na poste bankového riaditeľa sa spájajú s jeho predchádzajúcim pôsobiskom.

„Ukrajina je ešte stále krajinou papierov, pečiatok, povolení,“ spomína súčasný šéf Slovenskej sporiteľne Jozef Síkela na obdobie medzi rokmi 2007 a 2010. Ak tam chcete hocičo vybaviť, ste vydaní na milosť a nemilosť úradníka, ktorý je pánom svojej pečiatky a je iba na jeho rozhodnutí, či budete úspešní alebo nie. Je pritom jedno, ako dobre máte projekt alebo žiadosť pripravené. A keďže Erste Bank má striktné pravidlá a etický kódex, ktorý jej neumožňuje využívať lokálne „motivačné metódy“, stal sa z generálneho riaditeľa na istý čas letecký kuriér so sladkosťami.

„Vždy, keď som letel z Viedne na Ukrajinu, nakúpil som zo svojich peňazí originálne Sacher torty, ktoré sme dávali úradníkom namiesto očakávaných úplatkov,“ spomína Síkela. Aj keď sa ukrajinskí majitelia pečiatok tvárili veľakrát prekvapene, svoj účel to z času na čas splnilo. „Pomohlo, keď sme k torte pribalili aj takmer pravdivú historku, že pekáreň, z ktorej je torta, piekla už pre Máriu Teréziu a cisársky dvor,“ spomína dnes šéf sporiteľne s úsmevom.

 


 Viac o tom, ako to na Ukrajine dopadlo, čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 09:54