StoryEditor

Miba postaví v SR druhý závod

Na západné Slovensko smeruje ďalšia významná investícia. Opäť ide o dodávateľa pre automobilový priemysel. Rakúska strojárska spoločnosť Miba plánuje vo Vrábľoch otvoriť výrobu oceľových lamiel pre spojkové a brzdové obloženia.

Na západné Slovensko smeruje ďalšia významná investícia. Opäť ide o dodávateľa pre automobilový priemysel. Rakúska strojárska spoločnosť Miba plánuje vo Vrábľoch otvoriť prevádzku na výrobu oceľových lamiel pre spojkové a brzdové obloženia, pričom celková investícia zhruba 20 miliónov eur, čo je viac ako 800 miliónov korún, by mala dať prácu 150 ľuďom. Včera to oznámil minister hospodárstva Pavol Rusko.
So stavebnými prácami by sa podľa riaditeľa spoločnosti Miba Friction Group Alfreda Hörtenhubera malo začať na sklonku budúceho roku. Predpokladaný ročný obrat fabriky je totožný s výškou investície, teda 20 miliónov eur. Výroba by sa mala začať v roku 2006.
"Memorandum o porozumení sme už podpísali. Za najväčší prínos považujeme umiestnenie nového závodu v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti," uviedol riaditeľ štátnej agentúry SARIO Roman Kuruc. Podľa štatistického úradu bolo vlani v Nitrianskom kraji bez práce 17,7 percenta populácie v produktívnom veku. K rozsahu štátnej pomoci pre nového investora sa agentúra zatiaľ nevyjadruje.
Miba plánuje dodávať svoje komponenty výlučne na zahraničné trhy. Štvrtinu chce exportovať do USA a zvyšok pre zákazníkov v Európe.
Spoločnosť už má od roku 1991 jednu prevádzku v Dolnom Kubíne, pričom druhý slovenský závod bude pokračovať v produkcii zatvorenej továrne v britskom Sheffielde. Podľa správy zverejnenej spoločnosťou k zatvoreniu tejto fabriky prispeli výkyvy kurzu britskej libry, ako aj obmedzené kapacity tejto 200-ročnej britskej továrne, ktorá sa už nedala ďalej rozširovať. Pre bývalých zamestnancov už firma spustila sociálny program. Na Slovensku Miba ďalšie rozširovanie výroby predbežne neplánuje.
Skupina v prvom polroku medziročne zvýšila celosvetový predaj zhruba o desať percent. Ten dosiahol 166,6 milióna eur. Zisk pritom vzrástol z 12,6 na 15,9 milióna eur. Najväčším motorom rastu bol zvýšený dopyt zákazníkov zo Stredného východu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:12