StoryEditor

Gazprom obmedzí dodávky plynu

20.11.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Gazprom rozhodol o obmedzení dodávok plynu Azerbajdžanu, Kazachstanu a Ukrajine. Chce tým prinútiť spoločnosť Itera, ktorá plyn predáva uvedeným krajinám, aby zaplatila dlh 110 mil. USD za jeho prepravu plynovodmi Gazpromu.
Pred dvoma týždňami Gazprom obmedzil z rovnakého dôvodu aj dodávky plynu Litve i Bielorusku, ktoré si dva mesiace pred koncom roka vyčerpalo celoročnú kvótu dodávky plynu za výhodnejšie ceny než svetové. Analytici v Moskve tvrdia, že častejšie obmedzovanie dodávok plynu zahraničným odberateľom Itery je súčasťou novej stratégie Gazpromu, zameranej na zvýšenie jej platobnej morálky. Sankcie proti Itere nie sú namierené proti jej odberateľom, ale Gazprom musel brať do úvahy aj širšie politické dôsledky svojho rozhodnutia. Práve preto možno považovať obmedzenie dodávok plynu na Ukrajinu aj za prostriedok nátlaku na Kyjev, aby pristúpil na vytvorenie rusko-ukrajinského plynárenského konzorcia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 15:16