StoryEditor

Vyrobili viac, ale zarobili menej

26.12.2002, 23:00

"Predpokladám, že hodnotenie tohto roku bude veľmi dobré, a to aj napriek tomu, že sme museli čeliť viacerým nepriaznivým vplyvom. Išlo najmä o nízke crackspready pri našich hlavných výrobkoch, čo sa prejavilo v nižších tržbách. V druhom polroku nás negatívne ovplyvnil aj menový vývoj, keďže sme typická exportná spoločnosť," uviedol pre HN generálny riaditeľ Slovnaftu, a. s., Bratislava, Vratko Kaššovic. Za pozitívny fakt označil skutočnosť, že bratislavská rafinéria vyrobila a predala dosiaľ najviac autobenzínov a motorovej nafty pri vysokom zhodnotení ropy. Úspešná bola podľa neho aj v maloobchode, v ktorom zvýšila predaj a na trh uviedla nové palivá značky Tempo Plus.

PLÁNY NA ROK 2003

V roku 2003 chce Slovnaft ďalej zvyšovať efektívnosť svojej hlavnej činnosti. Má v pláne uviesť do praxe projekt reštrukturalizácie firmy na hodnotovo orientovanú spoločnosť. Bude pokračovať v rozvoji siete čerpacích staníc na Slovensku, v Českej republike i Poľsku a prikročí k realizácii rozvojových technologických projektov. V rámci petrochémie pôjde najmä o novú výrobnú jednotku polypropylén 3, ktorá zvýši súčasnú výrobnú kapacitu 3,5-násobne. V rafinérskej časti má Slovnaft v pláne vybudovať novú odsírovaciu jednotku, ktorá umožní vyrábať motorovú naftu spĺňajúcu sprísnené kvalitatívne požiadavky európskych noriem od roku 2005.

NEPRIAZNIVÉ PODMIENKY

Skupina Slovnaft dosiahla za deväť mesiacov tohto roku čisté tržby z predaja 49,15 mld. Sk, čo znamená medziročný pokles o 10,2 %. Spôsobili to najmä nižšie predajné ceny. Neplánovaná údržba a nepriaznivé trhové podmienky v 1., ale i 2. štvrťroku spôsobili, že dosiahnutý prevádzkový zisk 3,02 mld. Sk za prvých deväť mesiacov 2002 predstavuje len 46,5 % hodnoty, ktorú skupina vyprodukovala v rovnakom období vlaňajška. Tento trend nezmenilo ani výrazné zlepšenie v 3. štvrťroku, keď prevádzkový zisk dosiahol 1,623 mld. Sk, čo je o 51,8 % viac v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom a o 7,6 % viac pri medziročnom porovnaní. Čistý zisk skupiny za deväť mesiacov predstavoval 2,85 mld. Sk, čo je medziročný pokles o 20,3 %. Vyplýva to zo zverejnených neauditovaných, konsolidovaných výsledkov podľa medzinárodných štandardov výkazníctva IFRS za spoločnosti Slovnaft, MOL Slovensko, Slovnaft ČR a SN Polska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 19:21