StoryEditor

Zoopark prežil vďaka sponzorom

23.06.2003, 00:00

Stropkovský zoopark, ktorého zriaďovateľom je mestský úrad, patrí síce k najmenším svojho druhu, rozhodne však ponukou nezaostáva. V asi štyridsiatich voliérach žije 70 druhov exotických aj domácich zvierat. Radnica v Stropkove zoo prevzala od tamojšieho okresného úradu. Podľa riaditeľa zooparku Alexandra Soóša to pre záhradu bola, najmä z hľadiska financií, priaznivá zmena, pretože získal dotáciu od mesta.
"Mestské zastupiteľstvo nám schválilo na tento rok dotáciu 200 tis. Sk. Peniaze použijeme najmä na opravy voliér, plynofikáciu objektu a na opravu striech," ozrejmil riaditeľ. Dodal, že v minulosti žil zoopark najmä z darov sponzorov, ktorí zväčša neprispievali peniazmi, ale materiálom a krmivom.
Stropkovská zoologická záhrada pôsobí od roku 1984. Svoju činnosť začala ako stanica mladých prírodovedcov, v roku 1990 sa pretransformovala na zoopark, dnes funguje ako súčasť centra voľného času. O bezpečné zvieratá starajú deti. "Nosia nám krmivo. Za tri kilá krmiva dostanú voľnú vstupenku," vysvetľuje riaditeľ. K najväčším miláčikom zooparku patria paviány, obľúbené boli i štyri mladé pumy, ktoré však museli pred niekoľkými dňami záhradu opustiť. K vari najznámejším patrila mediálna hviezda, medvedica Brigita, ktorú sem umiestnili po niekoľkých jej útokoch na ľudí. Nedávno aj ona opustila stropkovský zoopark, keď sa pre ňu našlo miesto v zoo v Holandsku.
Väčšina zvierat v stropkovskej zoo je deponovaných z iných slovenských zoologických záhrad. Sú vo vlastníctve niektorej zoo, v Stropkove sa však o ne starajú, zabezpečujú im stravu a veterinárnu starostlivosť. V prípade potreby ich však musia vrátiť materskej zoo. "Máme aj vlastné zvieratá, ktoré sme zakúpili z príjmov zo vstupného alebo od sponzorov. Naše príjmy však nie sú veľké. To, čo ročne vyberieme na vstupnom, by nám stačilo na zabezpečenie krmiva tak na mesiac. Za sezónu k nám príde v priemere okolo 50 tis. návštevníkov," dopĺňa A. Soóš. Návštevnosť rastie i preto, lebo vedenie zooparku v poslednom období venovalo väčší priestor propagácii zoo. Vydalo viacero dvojjazyčných brožúr (v slovenčine a poľštine) a nakrútilo krátky propagačný film o zooparku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:11