StoryEditor

Poľsko verí v odmenu za Irak

28.04.2003, 00:00

Varšavské ministerstvo hospodárstva sa stovkám prihlášok zo strany poľských firiem už takmer nedokáže ubrániť. Pri rozdeľovaní "irackých" zákaziek nikto nechce chýbať. Hovorkyňa ministerstva Maryla Kodymová potvrdila, že už prišlo niekoľko stoviek takýchto prihlášok a ďalšie denne pribúdajú. Záujem majú predovšetkým podniky stavebného a energetického sektora. Poliaci rátajú s tým, že ich angažovanie sa na strane Američanov vo vojne proti Iraku sa im hospodársky vyplatí. Táto stredoeurópska krajina poslala do vojny dvesto vojakov a aj v politickej diskusii USA jasne podporila.
Ministerstvo hospodárstva na svojej internetovej stránke požaduje, aby záujemcovia podali príslušnú ponuku čo najskôr a "v anglickom jazyku". O to rýchlejšie by ich potom mohla prevziať americká agentúra USAID, ktorá koordinuje obnovu blízkovýchodnej krajiny zničenej vojnou. Zisky si sľubujú najmä veľké stavebné podniky ako Budimex či Polimex-Cekop. Poľsko sa pritom môže pochváliť dlhoročnými skúsenosťami z pôsobenia v Iraku: v 80. rokoch tu pracovali tisíce Poliakov. Budimex staval vtedy autostrádu z Basry do Bagdadu, avšak vojna proti Iraku v roku 1991 túto etapu spolupráce predčasne ukončila.
Aké sú šance podnikov teraz, nie je zatiaľ známe. Pochopiteľne, každému je jasné, že "najtučnejšie sústa" dostanú americké firmy. Edwardovi Szwarcovi, riaditeľovi podniku Instalexport, čo je dodávateľ investičných celkov, nechýba pritom ani zmysel pre iróniu: "Obávam sa, že náš podiel na obnove Iraku bude taký veľký ako náš vojenský príspevok." Zatiaľ čo ľavicovoliberálne noviny Gazeta Wyborcza si robia žarty, že "Celé Poľsko stavia Irak", magazín Polityka vidí v irackej púšti pre všetky poľské firmy "zlatý prach". V najväčšej z nových členských krajín Európskej únie dominuje očakávanie, že solidarita s Američanmi sa premení na injekciu pre krívajúce hospodárstvo. Prispelo k tomu aj neočakávane výhodné zavŕšenie zmluvy o nákupe amerických lietadiel pre poľskú armádu. Za kúpu 48 strojov typu F 16 v hodnote 3,5 mld. dolárov sa Američania odvďačia priamymi investíciami vo výške 7,5 mld. dolárov. Pôvodne malo ísť o 6,28 mld. dolárov. Celé mesiace sa pritom poľská vláda márne usilovala vytĺcť z nákupu stíhačiek viac. Preto ak Američania náhle cúvli, je to len a len vďaka poľskej vojenskej účasti na "irackom" ťažení -- v tomto zmysle sa aspoň neoficiálne vyslovil jeden z vládnych predstaviteľov. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:10