StoryEditor

Voči Sideritu sme boli džentlmeni

03.02.2003, 23:00

Hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., Bratislava, Dana Kršáková uviedla, že voči akciovej spoločnosti Želba zo Spišskej Novej Vsi evidujú neuhradené faktúry od mája 1999. Odvtedy sa dlh podniku, ktorý je už v konkurze, naakumuloval do výšky niekoľkých sto miliónov korún. Hovorkyňa SPP tým reagovala na informácie HN z 22. a 27. januára tohto roka, ktoré poukazovali na dôsledky zvýšenia cien zemného plynu a elektrickej energie na jedinú železnorudnú baňu na Slovensku -- Siderit Nižná Slaná, odštepný podnik spomínanej Želby. Podľa riaditeľa Sideritu Dušana Oravca rast cien energií sa prejaví zvýšením nákladov podniku o vyše 70 mil. Sk ročne, z toho na plyn o 54 mil. Sk. To by viedlo k zániku bane a k zvýšeniu nezamestnanosti v regióne o ďalších 665 ľudí. Siderit sa pokúsil o dohodnutie individuálnej ceny zemného plynu, ale SPP to odmietol s tým, že by to bol nebezpečný precedens do budúcnosti.

NEUHRADENÉ FAKTÚRY

"Tento pre obidve strany nepríjemný fakt sprevádzali vzájomné rokovania, kde SPP práve zo solidárnosti k všeobecne známym problémom podniku nezvolil postup, ktorý by normálne aplikoval," vysvetlila D. Kršáková. "To znamená, že po nezaplatení faktúr a následnom kolotoči upomienok by sme za normálnych okolností dlžníka jednoducho odpojili od prívodu plynu. Naopak, SPP ponúkol Želbe vzhľadom na dlhotrvajúcu platobnú neschopnosť individuálne podmienky splácania. Išlo o istú formu splátkového kalendára. Napriek neuhradeným dlhom sme boli ochotní dodávať Želbe plyn ďalej."
V marci a apríli minulého roka SPP z dôvodu neuhrádzania ďalších faktúr obmedzil Želbe dodávky zemného plynu. K 30. aprílu 2002 predstavovali pohľadávky plynárov voči Želbe 344 mil. Sk. SPP zároveň definoval podmienky, za akých dodávku plynu obnoví, čo Želba napokon splnila. Po vyhlásení konkurzu na majetok Želby začiatkom júna 2002 si SPP ako jej najväčší veriteľ uplatnil pohľadávku 443,4 mil. Sk vrátane úrokov z omeškania, ktorá sa stala súčasťou konkurznej podstaty. Manažmenty oboch firiem sa zároveň dohodli na podmienkach, za akých bude SPP ďalej dodávať plyn odštepnému závodu Sideritu.

MANTINELY OCHOTY

"Z uvedeného vyplýva, že SPP je neustále v individuálnom kontakte so svojimi odberateľmi, čo špeciálne platí pre Želbu, ktorej sme vyšli v nadštandardnej miere v ústrety. Pokiaľ by to tak nebolo, tak by dnes SPP nemal problémy s vyše 400-miliónovou pohľadávkou v konkurze. Takémuto dlžníkovi by sme prestali dodávať plyn skôr, než by k dlžobe došlo. Toto všetko sa udialo ešte pred tohtoročným zvýšením cien zemného plynu, takže len samotné zvýšenie nemôže mať za následok neprosperitu, resp. nekonkurencieschopnosť Želby. Nie plynári sú na vine, že Želba nehospodári tak, ako by chcela," zdôraznila D. Kršáková. Ako ďalej poznamenala, spoločnosť U.S. Steel Košice (USKK), s. r. o., sa zachovala voči Želbe, resp. Sideritu džentlmensky, keď vykupoval železnorudné pelety za vyššiu ako konkurenčnú cenu. "SPP sa zachoval rovnako džentlmensky, pretože podniku veľmi dlho akceptoval dlhy, dohodol s ním špeciálne podmienky, aby dostával energiu a mohol vyrábať, a to napriek tomu, že za energiu neplatil. Pri vyjednávaní o individuálnych cenách zemného plynu, o ktoré môžu požiadať tzv. oprávnení odberatelia, však platia určité pravidlá a mantinely, za ktoré nemožno ísť. Ani USKK už nechce akceptovať ďalšie zvýšenie cien železnorudných peliet," uzavrela hovorkyňa SPP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 20:04