StoryEditor

Ceny zájazdov zostávajú neúplné

02.09.2008, 00:00
Ceny zájazdov niektorých slovenských cestoviek zostávajú naďalej neúplné. Aj na konci leta a pri vykryštalizovanej ponuke zákazník môže kúpiť zájazd, ktorý sa v konečnej sume predraží o tisíce korún.

Dôvodom je, že na dovolenkové ponuky sa nevzťahuje žiadny zákon, ktorý by prikazoval uvádzať úplnú cenu.

Obrana podnikateľov
Cestovky sa bránia tým, že by to "nemalo ako v prípade leteniek ani zmysel, keďže zľavy first minute sú vždy zo základnej ceny, nie z príplatkov," tvrdí Marcel Siekel zo spoločnosti Firo tour. Naznačuje tak, že volatilné stále zostávajú len príplatky. "Ceny letiskových poplatkov sa menia podobne ako sa menia palivové príplatky v závislosti od ceny ropy," dodáva. Súčasné pohyby cien palív však nie sú také výrazné, aby v priebehu kúpy zájazdu mohli zvýšiť cenu o tisícky korún.
Rozhodnutie o zverejnení výslednej ceny dovolenky tak ostáva v rukách samotných predajcov. Potvrdzuje to aj Mária Gallová, riaditeľka marketingu spoločnosti Satur: "Je to vec samotných agentúr, ktoré zájazdy ponúkajú". Gallová tvrdí, že kancelárie sa držia smerodajných katalógových cien, ktoré sa nemenia, pričom k upravenej cenovej ponuke pristupujú až predajcovia a agentúry.
Ceny si tak na konci hierechie predaja zájazdov môžu v ponuke zobrazovať a prispôsobovať najmä internetové spoločnosti. "Ceny zájazdov sú viac-menej stále, ovplyvňujú ich do istej miery pohyby cien ropy, znižovať však ceny povinných poplatkov napríklad za servis, víza či poistenie proti insolventnosti je neprípustné, keďže na tieto doplatky sa zľavy vzťahovať nikdy nemôžu. Víza stoja rovnako tak pri klasických zájazdoch, ako aj last minutoch," dodáva Gallová. Príkladom tisícových príplatkov, ktoré pri konečnej platbe tak môžu prekvapiť sú až nepovinné poplatky, do ktorých spadá výška poistenia, či transfer z letiska. Jeho výška závisí od spôsobu prepravy, ako aj poplatkov, ktoré si účtuje samotná krajina. Napriek tomu, že ide mnohokrát o tisícky korún, agenti pri predaji zájazdov tieto príplatky neuvádzajú. Z hľadiska legislatívy ich nemôže k zverejňovaniu úplných cien nič donútiť.

Atraktívny marketing
Smerodajnou pre niektorých predajcov je tak naďalej atraktivita svojej ponuky. Zobrazovať úplné ceny leteniek ich totiž u nás nateraz neprinúti žiadna legislatíva. Gallový zároveň dodáva, že Česko snahu o uvádzanie úplných cien dovoleniek má už za sebou. Jednotné rozhodnutie tu však neprešlo. Slovensko sa v najbližšom čase podobného nariadenia rovnako nedočká. Klient tak aj pri budúcoročných prepočtoch na euro bude musieť počítať s vyššou konečnou cenou zájazdu.

Čo tvorí výslednú cenu
Základná cena - suma za ubytovanie a služby spoločnosti
Povinné poplatky - víza, poistenie proti insolventnosti, letiskové poplatky
Iné poplatky - poistenie (podľa výberu klienta), transfer z letiska

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 11:44