StoryEditor

Krúpa môže dobyť Balkán a Rusko

Príchod slovenskej finančnej skupiny Arca Capital do českého internetového obchodu Kasa.cz prináša prvé ovocie. Ambície vstúpiť na trh východnej Európy naberajú čoraz jasnejšie obrysy. Spoločnosť posilňuje zároveň aj rast v segmente internetového obchodu v strednej Európe. Investície však začali tiecť nielen do rozvojových aktivít, ale posilnili i pracovný kapitál spoločnosti. Podnikateľ Pavol Krúpa tak dostáva ešte lepšiu možnosť preniknúť na trhy Balkánu a Ruska v oblasti private equity a real estate.
Sladká vízia budúcnosti
Arca Capital dopomáha k rozvoju jedného z významných stredoeurópskych hráčov v internetovom biznise. Môže to však pre firmu znamenať aj míľový posun vpred, ktorý sa týka presadenia sa na trhoch východnej a juhovýchodnej Európy v oblasti alternatívneho investovania či nehnuteľností. "Naším plánom je upevnenie pozícií. V strednodobom horizonte predpokladáme aj prienik na trhy Balkánu a Ruskej federácie, čo však bude závisieť od projektových príležitostí,“ konštatuje Pavol Krúpa, zakladateľ a väčšinový vlastník Arca Capital. Práve tieto plány by mu mohol pomôcť splniť jeho dlhoročný partner v podnikaní Peter Krištofovič. Poradenská firma Salve Group, v ktorej je Krištofovič generálnym riaditeľom, podniká v Rumunsku.
Investície a zmeny
K zmene v Kasa.cz prišlo aj v oblasti štruktúry riadenia spoločnosti. Slovenský investor sa stal konateľom a so svojím 60-percentným podielom má tak možnosť aktívnejšie sa zapájať do riadenia spoločností z pohľadu financií. "Riadenie spoločnosti však aj naďalej ostáva v kompetenciách manažmentu Kasa.cz,“ potvrdzuje Jitka Součková, marketingová manažérka spoločnosti Kasa.cz.
Celkové investície, ktoré smerovali aj do inovácií logistického systému či zmien v oblasti účtovníctva, dosahovali niekoľko desiatok miliónov korún. "Návratnosť vloženého kapitálu očakávame v časovom horizonte dvoch rokov,“ odpovedá pre HN Karel Štefulík, projektový manažér skupiny Arca Capital.
Prílev slovenského kapitálu českému internetovému obchodu otvoril brány do Maďarska a Rumunska. "Od vstupu Arca Capital sa nám podarilo otvoriť pobočku v Maďarsku a začali sme budovať nový tím v Rumunsku,“ hodnotí postavenie spoločnosti Součková.
Internetové nakupovanie ako rýchlo sa rozvíjajúce odvetvie tak plánuje spoločnosť Kasa.cz, ktorá pôsobí na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku, využiť čo najviac. Jej cieľom je presadiť sa aj v ďalších krajinách Európy. "Vstup na európske trhy je naším dlhodobým zámerom,“ odpovedá Martin Kasa, riaditeľ internetového obchodu.
Internetový obchod prežíva v tomto období svoj boom. Deklaruje to aj úspech Kasa.cz., najväčší nárast zaznamenala v Českej republike, kde v porovnaní s rokom 2007 tržby za prvý polrok stúpli o 110 miliónov korún. Úspechu sa teší aj internetový dom Hej.sk, ktorý patrí pod Kasa.cz. Ten v letných mesiacoch zaznamenal zvýšenie tržieb o 42 percent, avšak konkrétne čísla neuviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 13:24