StoryEditor

Personál Alitalie štrajkoval

09.01.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Letecký personál talianskej leteckej spoločnosti Alitalia v piatok minulý týždeň neroznášal, tak ako inokedy, na palube lietadiel jedlo a nápoje. Týmto 4-hodinovým protestom od jedenástej do tretej hodiny popoludní chcel letecký personál protestovať proti prieťahom v rokovaniach o novej kolektívnej zmluve, oznámili odbory Alitalie.
Hovorca odborov zdôraznil, že vzhľadom na finančnú situáciu talianskej leteckej spoločnosti sa zriekli normálneho štrajku a rozhodli sa pre tzv. "žemľový štrajk". Manažment Alitalie však označil protest za nelegitímny.
Napätie okolo novej kolektívnej zmluvy je medzi manažmentom Alitalie a odbormi na dennom poriadku. Taliansky letecký prepravca Alitalia, ktorý zápasí s finančnými problémami, v súčasnosti intenzívne pracuje na presadení plánu reštrukturalizácie, aby zachránila aerolínie pred úplným kolapsom. Talianske médiá oznámili, že pozemná prevádzka prejde do 15. januára na novú spoločnosť AZ Service.
Alitalia si v AZ Service ponechá 51 percent. Zvyšok bude podliehať kontrole štátnej podielovej spoločnosti Fintecna. Ide o štátnu spoločnosť, ktorá už prevzala niektoré dcérske spoločnosti bývalého štátneho holdingu IRI. Pozemná prevádzka sa bude racionalizovať, a to tak, že sa zrušia viaceré pracovné miesta. Ročne by sa malo usporiť odhadom 190 miliónov eur, čo je v prepočte 7,3 miliardy Sk. Informovala o tom agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:53