StoryEditor

Británia postaví nové jadrové elektrárne

12.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Británia musí stavať jadrové elektrárne nového typu, získavať viac elektrickej energie z vetra a morského prílivu a obmedzovať domácu spotrebu v úsilí o znižovanie globálneho otepľovania.
Ako uviedol britský minister obchodu Alistair Darling, vláda nebude dotovať výstavbu nových jadrových elektrární. Náklady sa odhadujú asi na 70 miliárd libier, v prepočte 3,887 bilióna korún.
Prevádzkovatelia jadrových elektrární British Energy a Electricité de France sú pripravení zabezpečiť financovanie výstavby zo súkromných zdrojov za predpokladu, že budú mať dohody odbytu za garantované ceny. Analytici tvrdia, že tie záruky by nebolo nič iné -- ako subvencie pod iným označením.
Británia spotrebúva ročne 350 terrawatthodín elektrickej energie a po Nemecku a Francúzsku je jej tretím najväčším konzumentom na svete. Devätnásť percent spotreby elektriny zabezpečujú jadrové elektrárne, 33 percent tepelné (uhoľné) elektrárne, 40 percent plynové, jedno percento sa získava spaľovaním vykurovacích olejov a štyri percentá z obnoviteľných zdrojov.
Ak by nedošlo k úpravám jadrových reaktorov, posledný z nich by mal byť vyradený z prevádzky okolo roku 2025.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:57