StoryEditor

Toll Collect vraj zneužíva monopol

10.01.2005, 23:00

Nemecké združenie nákladnej prepravy a logistiky BGL podalo na Spolkovom protimonopolnom úrade sťažnosť na metódy konzorcia Toll Collect, ktoré prevádzkuje elektronický systém diaľničného mýta pre kamióny s celkovou hmotnosťou 12 ton. BGL žiada zmenu vo všeobecných obchodných podmienkach Toll Collectu. Ako pre časopis Spiegel povedal prezident združenia Karlheinz Schmidt, pravidlá konzorcia predstavujú "monopol v najčistejšej forme".
Dôvodom je zmena všeobecných obchodných podmienok, o ktorých konzorcium koncom minulého roka informovalo svojich klientov. BGL vyčíta Toll Collectu, že okrem iného skrátil reklamačnú lehotu na vystavené faktúry na dva mesiace. "Vzhľadom na to, že faktúry sú veľmi komplikované, je tento postup neprijateľný," vysvetľuje Schmidt.
Kritici sa však sťažujú predovšetkým na ustanovenie o obmedzení zodpovednosti, ktoré Toll Collect pridal do svojich všeobecných obchodných podmienok. Podľa najnovšieho znenia totiž spoločnosť nesie zodpovednosť za majetkové škody najviac do výšky 12 500 eur. Ak sa napríklad prepravca dostane do časového sklzu pre poruchu palubnej jednotky a svojim klientom bude musieť uhradiť vysoké penále, zaplatí Toll Collect iba uvedenú sumu. Tá však vôbec nemusí pokryť výdavky prepravcu.
Podľa Schmidta však prepravcovia musia akceptovať zmeny vo všeobecných obchodných podmienkach, v prípade výhrad sa Toll Collect vyhráža vypovedaním zmluvy. Postihnutý prepravca tak okamžite stratí právo používať palubnú jednotku a bude odkázaný na internet alebo terminály na vstupných bodoch. BGL je presvedčené, že konzorcium nečestným spôsobom zneužíva svoje monopolné postavenie.
Hovorca konzorcia, ktorého členmi sú DaimlerChrysler (45 percent), Deutsche Telekom (45 percent) a francúzsky prevádzkovateľ diaľnic Cofiroute (10 percent), vysvetlil, že ustanovenia o obmedzenej zodpovednosti a reklamačných lehotách sú na trhu bežné a zodpovedajú metódam telekomunikačného sektora. Navyše poukázal na to, že Spolkový protimonopolný úrad už v minulom roku zamietol podobnú sťažnosť na znenie všeobecných obchodných podmienok Toll Collectu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 09:52